Joskus miettii, onko kaupungin päättäjillä ja virkamiehillä mitään vastuuta rahan käytöstä, voiko yhteisiä verovaroja käyttää miten vain. Esimerkkinä voisi käyttää Haminan kaupungin kouluratkaisuja viime vuosilta.Vuonna 2012 Vilniemen koulu todettiin käyttökelvottomaksi sisäilmaongelmien vuoksi. Vilniemeläisille ilmoitettiin, että uusia seiniä ei rakenneta. Kaupunki ei myöskään halunnut ottaa 0,5 miljoonaa euroa lainaa väliaikaisen viipalekoulun pystyttämiseen vaan lapsia alettiin kuljettaa UudenSumman kouluun. Mitään julkista liikennettä Vilniemeltä UuteenSummaan ei ollut vaan koululaisille jouduttiin järjestämään erillinen kuljetus. Kustannukset ovat noin 80 000 euroa vuosittain.
Pian Vilniemen koulun lakkauttamisen jälkeen saatiin lehdistä lukeat Neuvottoman koulun sisäilmaongelmista. Lapset siirrettiin tilapäisesti Vehkalahden kouluun ja Neuvottoman koulun remontti alkoi. Enää ei puhuttu siitä, että lainaa ei oteta vaan remonttiin tarvittavat miljoonat löytyivät. Tällä hetkellä Neuvottoman lapset käyvät omassa remontoidussa koulussaan, mutta sisäilmaongelmat jatkuvat edelleen. Kymen Sanomien mukaan lämpöeristeenä käytetty mineraalivilla ovat homeessa ja koulun seiniä ollaan tiivistämässä ja ilmastointikoneita hankkimassa ilmaa puhdistamaan. Neljän kilometrin päässä koulusta on Summan koulu tyhjillään. Neuvottomasta kulkee julkinen liikenne Summaan ja Helsingintien linja-autopysäkiltä koululle on matkaa 500 m vasta rakennettua pyörätietä pitkin. Tietä ei tarvitse ylittää, sen alitse kulkee alikäytävä.
Vilniemeläisten kuljetuksiin UudenSumman kouluun on jo käytetty yli 300 000 euroa ja kuljetukset jatkuvat edelleen. Kuinka paljon olisi säästetty, jos Vilniemelle olisi 0,5 miljoonalla pystytetty tilapäinen viipalekoulu siihen asti, kunnes uusi uljas yhtenäiskoulu valmistuu Pappilansalmen koulun tontille. Neuvottoman koulun oppilaille olisi ollut tilaa muutaman kilometrin päässä sijaitsevissa Summan ja Uuden Summan kouluissa ja remonttikuluissa olisi säästetty miljoonia.
Mervi Hyppänen
Julkaistu Rannantaikaa lehdessä 4/2016
Aiemmin aiheesta: Kouluun mieluumin kauas kuin lähelle, Rannantaikaa 1/2015.