Palaa kohteeseen Sää nyt

Sääasemasta

 Latitude N 60° 31′ 12″    Longitude E 27° 21′ 21″    Korkeus merenpinnasta 8 m 

Tuulimittarin maston korkeus 6,5 m. Ympärillä korkeaa puustoa, joten tuuliarvot matalia.

Tuulimittarin maston korkeus 6,5 m. Ympärillä korkeaa puustoa, joten tuuliarvot matalia.

Aseman ohjauspaneeli tietokoneen näytöllä.

Aseman ohjauspaneeli tietokoneen näytöllä.

Rantaituvan varsinainen automaattinen sääasema aloitti toimintansa 20.10.2014, internetissä pari päivää myöhemmin 22.10.2014. Manuaalisia lämpötilamittauksia on kuitenkin tehty johdonmukaisesti lokakuusta 2007 alkaen, näistä tiedoista koostuu lämpöaikasarjojen vanhempi osuus. Mittaukset tehtiin tuolloin digitaalisella Tronic mittarilla, jonka muistiin jäi vuorokauden ylin ja alin lämpötila ja mittausasteikko oli 0,5 asteen tarkkuudella.

Ensimmäinen sääasema oli langallinen LaCrossen WS2300. Valitettavasti asematyypin suunnittelussa oli sähkötekninen virhe, joka teki tuulimittarin anturista ukkosenjohdattimen aina aseman tietokoneelle asti. Yksi läheinen salama riitti tuhoamaan niin aseman anturit, keskusyksikön kuin tiedonkäsittelyä Cumulus sääohjelmalla hoitavan tietokoneenkin. Rikkoutuminen tapahtui alkukesästä 2015 ja pariksi viikoksi palattiin manuaaliseen lämpötilojen päivitykseen.

Nyt mittauslaitteistona käytössä on Oregon Scientific WMR88 (ohjelmallisesti WMR100) sääasema ja Dataa syötti syksyyn 2017 asti nettiin Asus events pöytäkone vuodelta 2004, jonka sain ystävällisesti lahjoituksena Mirja Isoinilta. Suuret kiitokset hänelle! Tietokoneen käyttöjärjestelmänä oli Windows 2000, jonka tuki toki oli päättynyt, mutta kone olikin yhdistetty nettiin palomuurin läpi vain ja ainoastaan sivustomme palvelimelle, yksisuuntaisesti. Syksyllä 2017 sääaseman käyttöön vapautui HP xw4400 pöytäkone, jossa pyörii Win 10.

Asema on siis käyttänyt niitä markkinoiden halvimpia, hiukan päältä sadan euron hintaisia sääasemia, jotka vaativat aika paljon melkeinpä päivittäistä huolenpitoa. Tarkoitus on tulevaisuudessa hankkia vakaammin toimiva sääasema, sitten joskus. Mittaustarkkuudeksi lämpötiloissa valmistaja ilmoittaa keskimäärin +/- 1 celsius astetta, riippuen lämpöalueesta. Mitta-asteikko sensijaan on 0,1 asteen tarkkuudella.

Ilkka Ahmavaara

Lämpötilat Mäntlahdessa, viimeiset 48 tuntia.

Sääaseman automaattisesti nettiin syöttämää dataa: lämpötilat Mäntlahdessa, viimeiset 48 tuntia. (Kellonajat talviajassa.)

 

Yhä käsin Excel taulukosta kerran päivässä netiin siirrettävää dataa: päivien lämpimin ja kylmin mitattu arvo, viimeiset 56 päivää (8viikkoa).

 

 

 

 

 

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 526, 1 tänään)