«

»

syys 24 2016

Aprikoosin väristä kielon lehdillä

Kellastuneet kielonlehdet antavat kauniin värin villalankaan ja nyt niitä löytyy runsaasti metsästä. Kielon lehdet voi kuivata ja käyttää niitä vasta seuraavana vuonna, jos ei syksyllä innostu värjäämään.

Keräsin kielonlehdet edellisenä syksynä vanhaan pyykkikoriin ja annoin niiden odotella vanhan navetan päädyssä olevassa varastossa sopivaa värjäysaikaa. Elokuussa sitten värjättiin  ja lopputulos näkyy kuvassa. Aprikoosin värinen ja ruskea langat on värjätty samassa liemessä, puretusainneena on käytetty 2 g tinasuolaa 100 g villalankaa. Oikeanpuoleinen ruskeaksi värjäytynyt lanka on Seitsemää veljestä, muut ovat käsittelemätöntä luonnonvalkoista villalankaa. Kuvan keskimmäinen lanka on neljäs jälkiväri verihelttaseitikkiliemastä.

 

Kellastuneita kielonlehtiä.Kellastuneita kielonlehtiä.
Kielonlehdet kuivahtavat ja säilyvät ilmavassa paikassa.Kielonlehdet kuivahtavat ja säilyvät ilmavassa paikassa.
Oikeanpuoleinen on seitsemää veljestä, muut käsittelemätöntä vaaleaa villaa.Oikeanpuoleinen on seitsemää veljestä, muut käsittelemätöntä vaaleaa villaa.

2 kommenttia

 1. Nimetön

  Hei,

  mistä tuota tinasuolaa saa ostaa?

  Kyselee innokas värjäri

   

   
  0
  1. Mervi Hyppänen

   Olen ostanut tinasuolan (stannokloridi) apteekista, viimeeksi Lahden yliopistollisesta apteekista. Käytän sitä hyvin harvoin, sillä se, vähänkin liikaa käytettynä haurastuttaa lankaa. En ole kokeillut riittäisikö alunapuretus kielonlehdillä värjätessä. Täytyypä kesällä kokeilla, sillä korillinen kuivattuja kielonlehtiä odottelee varastossa. Esimerkiksi verihelttaseitikillä värjätessä reseptissä saattaa lukea tinasuola, mutta oma kokemukseni on, että pelkkä aluna riittää.
   0

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>