Palaa kohteeseen Ympäristö

Luontokohteet

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 447, 1 tänään)

Hiidenkirnu Rakilassa

  Hiidenkirnu kalliossa lähellä Mäntlahden rajaa. Pakholmantien varresta löytyy tienviitta ja polku hiidenkirnulle.   Näytä Luontokohteet suuremmalla kartalla

Isämeidänkivi

Uhrikivi, joka sijaitsee suopellon keskellä lähdesuolla. Kivessä olevaan kuoppaan uhrattiin viljaa.    

Mäntlahden tanssilava

Merisuojeluskuntalaisten toimesta rakennettiin  Mäntlahteen  tanssilava vuonna 1938 kyläläisten ja kylässä olevien sotilaiden iloksi. Liikemies Mooses Sipilä vuokrasi kallionlaen tanssilavan paikaksi.  Armas Raussi teki lavan piirrustukset ottaen mallia Ylä-Urpalan lavasta  ja Raussin Aaro ja Aarne rakensivat lavan. Lavan rakentamisen rahoitti Armas Raussi. Suojeluskuntien lakkauttamisen jälkeen lava palautui Armas Raussin omistukseen. Vuonna 1946 hän myi tanssilavan Rannanpojille …

Pistoolikivet

Vanhan Viipuriin johtavan maantien varrella Rakilassa oli kaksi suurta siirtolohkaretta, joiden takana perimätiedon mukaan maantierosvot piileksivät ahdistellen matkailijoita. Toisen tarinan mukaan sotilaat olivat kaapanneet nuoren miehen viedäkseen hänet Venäjälle armeijaan. Hänen veljensä väijyivät Pistoolikivien takana kaappareita ja pelastivat nuorimman veljensä joutumasta Venäjälle. Kolmas tarina kertoo markkinoilta palanneiden isäntien selittäneen tulleensa ryöstetyksi Pistoolikivillä, kun olivat todellisuudessa …

Tervahaudat

Alueella on neljä tervahautaa, jotka yhä erottaa maastosta. Syksyllä 2004 suuntasimme neljä patikkareissua kohti karttoihin merkittyjä neljää tervahautaa, löytäisimmekö ne? Rakilaan on merkitty yksi tervahauta, Mäntlahteen kolme. Saariin ei tervahautoja ole merkitty, vaikka niissä on rakennettu laivoja ja varmasti harjoitettu myös sepän töitä. Olisi varmaan saarista vähäisetkin puut loppuneet, jos olisivat siellä tervaa polttaneet. Tervahaudasta …

Vanha tuulimyllyn paikka

Oiva kohde kevät- tai kesäretkelle on vanhan tuulimyllyn rauniot Myllykalliolla Rakilassa. Myllykallio tai Myllyvuori, joksi sitä myös kuulee kutsuttava, sijaitsee Museotien vasemmalla puolella noin puolen kilometrin päässä Lupinmäeltä itään päin kuljettaessa. Tuulimyllyn historiasta, sen omistajasta tai käyttäjistä ei ole löytynyt tietoa. Jäljellä olevista peruskivistä voi päätellä, että mylly on ollut pyöreä. Jos on oikein tarkka …

Vepsu ja Pulterit

Pyötsaaren maaosakaskunnan omistamiin Vepsun, Pulterin, Lontti-Pulterin, Vasikka-Pulterin, Vuori-Pulterin ja Tervakarin saariin on 24.6.2004 perustettu Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen päätöksellä yhteensä noin 58 hehtaarin suuruinen luonnonsuojelualue. Vepsun ja Pulterien yksityisen suojelualueen maaomistuksia hallinnoi Pyötsaaren maaosakaskunta ja vesialuetta Pyötsaaren kalastuskunta. Alueella toimii myös metsästysseura Saukkovuoren Erä. Pyötsaaren maaosakaskunnalla on kaavoitetut rakennusalueet Pulterin pohjoiskärjessä ja Vepsun kaulanteella. Näille alueille on  talkootyönä rakennettu  kodat, puuvajat, wc:t …

Vitikkavuori Rakilassa

Vitikat Museotien eteläpuolella, Rakilan kylän kohdalla vähänmatkan päässä tiestä sijaitsee Vitikkavuori tai Vitikat, kuten sitä puhekielessä kutsutaan. Vitikkavuori on tutustumisen arvoinen paikka, sillä ylhäältä kalliolta näkee kauas merelle. Näköalapaikalle kiivetessä on mahdollista tutkia kallion rinteessä olevia “salakuljettajien piilopaikkoja”. Kallion lounaan puoleiselta rinteeltä löytyy suurien kivien muodostama luola ja sola sekä kiviportaat. Erään tiedon mukaan luolaa …

Vuoden 1788 maihinnousun muistokivi Rakilassa

Ruotsi-Suomen armeijan maihinnousu Brakilaan v. 1788, muistokivi halkokalliolla Ruotsin kuningas Kustaa III aloitti v. 1788 sodan Venäjää vastaan. 18.7 ruotsalainen laivasto-osasto tunkeutui Haminanlahdelle. Ruotsalaiset nousivat kenraali G. A. von Siegrothin johdolla maihin Brakilassa 3.8 tavoitteenaan hyökätä Haminaan. Sotajoukko pääsi n. 5 km päähän kaupungista, kun maihinnousu lopetettiin kuningas Kustaa III:n käskystä ja sotajoukko vetäytyi takaisin …

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments