Palaa kohteeseen Julkaisut ja tilaaminen

Tila ihmisten välissä

 

TILA IHMISTEN VÄLISSÄ

Esikoisrunoilija tutkii kohtaamisia ja tilaa ihmisten välissä

Henni Kirin esikoisrunoteos Tila ihmisten välissä julkaistiin joulukuun alussa. Runot ovat syntyneet noin kahden vuoden aikajänteellä ja niiden syntyyn ovat vaikuttaneet niin vuodenaikojen ja valon vaihtelut, kuin ajankohtaiset tapahtumat ja arjen kokemuksetkin. Kirjan taitosta vastaavan julkaisutoimittajan Ilkka Ahmavaaran (Rannantaikaa väki ry) sanoin: “Henni Kirin runous käsittelee elämän yksinkertaisia tosiasioita suoraan ja kaihtelematta, vieden lukijan sen peruskysymysten äärelle, ehkä syvällisemmin kuin arvaakaan.”

Vahvoilla sanoilla ja tuokiokuvilla, kipeästi, mutta huumorillakin inhimillisiä kohtaamisia ja kohtaamattomuuksia. Rakastamista ja lähelle päästämistä, elintilan antamista toiselle ja samalla omalle ihmisyydelle. Kuinka ihmisestä voi pelotta tulla ihmisempi toiselle.
Ihminen toisaalta tuhoavana ja omat mahdollisuutensa kadottavana, toisaalta uutta luovana ja kauniina olentona. Elämä on täynnä ristiriitoja, mutta inhimillisen haavoittuvuuden toteaminen, totuudellisuus ja usko hyvyyteen ovat osa onnellisuutta ja tietä todellisiin kohtaamisiin.

Runokokoelman on kuvittanut Anita Jantunen.

 

 

 

 

 

 

 

HENNI KIRI

Henni Kiri nousi runoillaan julkisuuteen tänä vuonna esiintyessään ensimmäistä kertaa Kotkassa Kaakkois-Suomen Runopuulaaki -karsinnassa. Hän runoili itsensä Kuopion Lavarunouden SM-finaalin, jossa sijoittui kuudenneksi. Tila ihmisten välissä on Kirin ensimmäinen runokokoelma. Säveltäjätkin ovat jo huomioineet esikoisrunoilijan tekstit, mm. Toni Edelman on säveltänyt kokoelmasta Tässä nyt olemme runon.Kiri on koulutukseltaan kulttuurituottaja ja opiskelee parhaillaan myös teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Hän on kahden lapsen äiti ja työskentelee osa-aikaisena tuottajana Haminan Teatterissa. Hän harrastaa monipuolisesti esiintymistä, näyttelee, tanssii, laulaa ja runoilee, ja on myös käsikirjoittanut teatteriesityksiä ja koostanut runoiltoja.

RUNON KIRJOITTAMISESTA

Yhdenlaisena sysäyksenä Hennille kirjoittamiseen toimi talvella 2012 Haminan Teatterissa tuotettu Paperihattuja -esitys, jossa Kiri oli mukana. Teos oli ryhmälähtöinen, mikä tarkoitti myös mahdollisuutta kirjoittaa näytelmään kohtauksia, dialogeja ja monologia ja vapaasti assosioiden materiaalia työryhmän työstettäväksi.

“Eräänä yönä yllätin itseni kirjoittamasta kolmattakymmenettä liuskaa dialogia ja monologia, kohtausaihioita ja rap-lyriikkaa Veikko Lavin tekstien ja tarinoiden, sekä upean työryhmän inspiroimana. Yllättäen kirjoittaminen olikin ihanan vapauttavaa.
Kirjoitan työssäni paljon asiatekstiä, tiedotteita sun muuta; hyvin kurinalaista tekstinkäsittelyä. Siksi on riemastuttavaa, kun voi kirjoittaa rajattomasti, ilman kielioppi- ja lauserakennesääntöjä runoa tai vapaata ajatuksenvirtaa ja tutkia omaa pään sisältöä ja maailmaa sanojen ja lauseiden muodostamien kuvien ja sävyjen kautta.
Se on ihanaa. Ja parasta on, kun onnistuu saamaan sanan soimaan ja runon rytmin tuntumaan tekstissä; kun tavoittaa täydellisen sanallisen muodon ja oikeat sanat kuvaamaan ja vangitsemaan jonkin ajatuksen.”

 

Kirjaa voi tilata sähköpostitse 12 euroa kpl + postitusmaksu (n.2 euroa):

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 210, 1 tänään)