Jälleen kirje rakkaalle Elisalleni

Heippa!

Tulihan se sadepäivä, ja vaikka oksisto on viimeinkin asianmukaisesti raivattu, näyttää nimenomaan sateella olevan varsin tarkka vaikutus noihin 5-20 sekunnin katkoksiin. Aamusta noin klo 8 alkaen esiintyi katkoksia kello 14 saakka (noin 15-20 kpl/6 tuntia, eli tasaisen vauhdin taulukolla 24-18 minuutin välein) juuri sen kuuden tunnin ajan kun satoi suht yhtenäisesti. Sateen jälkeen katkokset loppuivat kuin seinään. Sattumalta yhdestä katkoksesta aiheutui WordPressin automaattisen päivityksen epäonnistuminen ja jonkinlainen virhetila, mutta sen saan kyllä toki korjattua kun vähän pohdin ja kyselen asiaa (saattaa korjaantua ajan mittaan itsestäänkin).

Asensin koneelle lokiohjelman, jolla saan viiden sekunnin välein katkokset talteen jatkossa. Nyt olen tallentamatta seurannut tilannetta. Illlalla kun on tullut pari satunnaista lyhyttä sadekuuroa, on heti niiden aikana tullut taas katkos pari (neljä kahdessa lyhyessä sadekuurossa kahden tunnin aikana), ja katkokset loppuvat samantien heti, kun sade lakkaa. Jännää.

Ryhdyn jatkossa ottamaan nuo yhteyslokitiedostot talteen. Viikonloppuna saanen viimein myös salaman hajottaman sääasemani jälleen toimintaan ja siitä melko tarkkaa tietoa sademääristä ja sateen ajankohdista. Nämä kaksi lokia yhdistämällä voimme sitten katsoa, onko korrelaatiota sateella ja yhteyskatkoksilla. Luulen, että tulokset osoittavat todennäköisesti olevan. Lähetän aineiston sitten teille.

Mistä tämä sitten voisi johtua?

Tuossa ryteikössä on oksat hiertäneet puhelinpiuhoja varmasti vuodesta 2011 alkaen, mutta tietysti jo aiemminkin, tuolloin vasta tilanne huomattiin. Minusta olisi melko luonnollista ajatella, että oksat ovat vuosien vieriessä hiertäneet linjapiuhojen kuorta siinä määrin paljaaksi, että tarvitaan vain hiukan vettä lankojen keskinäisen kontaktin, katkoksen, syntymiseen.

Kysymys siis olisi todellakin fyysisestä viasta, jota ei kertakaikkiaan voi ohjelmallisella viansietotason nostamisella korjata. Että tämän korjaaminen todellakin edellyttäisi niinkin huomattavaa investointia Soneralta, että laittaisi uuden piuhan tuolle 50-60 metrin matkalle. Voisin sen itsekin tehdä, tulisi aika tavalla halvemmaksi, mutta en tiedä, voisiko Sonera antaa siihen luvan, heidän omaisuuttansahan nuo piuhat ovat.

Yhteysnopeudet puolestaan ovat nyt sitä mitä pitääkin, kaikki yritykset nostaa ohjelmallisesti viansietokykyä ovat aina laskeneet ne alas, sitä ei enää ole viisasta yrittää. Kyseessä on fyysiseen todellisuuteen liittyvä ongelma, jota ei voi tietotekniikalla korjata, vaan jonkun ihmisolennon on vain mentävä sinne metsään. Siellä on sitäpaitsi kaunista.

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 66, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments