Punaista ja oranssia verihelttaseitikistä

Kuva Ilkka Ahmavaara

Kuva Ilkka Ahmavaara

Verihelttaseitikki on hyvä värjäyssieni. Nyt on hyvä aika kerätä niitä ja vaikka kuivata. Ei haittaa, jos sienet ovat jo vanhentuneita, sillä pilaantuneista sienistä saa enemmän väriä. Itse olen käyttänyt värjäykseen ainoastaan lakkeja, sillä olen yrittänyt ensimmäisestä liemestä saada aikaiseksi tummaa marjapuuron punaista oranssin sijaan siinä onnistumatta, monia konsteja olen kyllä kokeillut.

 

 

 

 

 

imgp4904-5Viime kesänä värjäsin kuivatuilla veriheltta-seitikeillä. Liotin sieniä yön yli ja laitoin värjättävät langat liemeen sienten sekaan ja aloitin kuumen-tamisen. Kun liemi oli lämmennyt 40 asteeseen, lisäsin alunan liemeen. Minulla oli muutama vyyhti lankoja, jotka olin purettanut alunalla paria viikkoa aikaisemmin, joten en tarvinnut alunaa kuin kahta purettamatonta lankaa varten eli 36 g.  Kuumen-sin liemen hitaasti 80 asteeseen ja annoin lankojen värjäytyä liemessä tunnin verran.

Lopputulos näkyy kuvasta. Tummanpunaiset langat ovat pari viikkoa aikaisemmin puretettuja. Oranssi lanka oli käsittelemätöntä luonnonvaaleaa ja ruskeapunainen käsittelemätöntä tumman harmaata lampaan villaa.

Siivilöin liemestä sienet pois ja laitoin uudet vaaleat langat liemeen ja lisäsin alunaa 15 g / 100 g lankaa. Liemestä sain vielä kolme jälkiväriä joskin viimeinen värjäys (kuvassa toinen oikealta) jäi kovin vaaleaksi.

Oikeanpuoleinen vyyhti ja kolmas oikealta ovat kielonlehdillä värjättyjä, muihin on väri saatu verihelttaseitikistä.

 

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 2 595, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments