Vappujen lämpötilat 2008 alkaen Mäntlahdessa

Koleaa vappua 2020 ja edelleen 2021.

Rantaituvan ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen vuorokautisten lämpötilahavaintojen arkistoista avaamme Vappusäät vuodesta 2008 alkaen, tosin vain lämpötilan osalta. Kaavioon on merkitty päivien kylmin ja lämpimin mittaustulos huhtikuun 27. paivästä toukokuun kolmanteen saakka. Kuluvan vuoden havainnot näkyvät punaisella vahvenneittuina viivoina. Kaavio päivitetään iltapäivisin.

Ilmatieteissä on vuorokautisten minimi ja maksimiennätysten lisäksi tapana tarkastella keskimääräistä vuorokautista lämpötilaa. Vanhin tapa laskea tuo vuorokauden keskimääräinen lämpötila on laskea se suoraan minimistä ja maksimista niiden keskiarvona, sillä näin saadaan erilaisilla aikasarjoilla mittaavien asemien tilastoista vertailukelpoisia. Tapaa on perusteltua noudattaa nykypäivänäkin, ainakin, jos halutaan vertailla vaikkapa havaintoihin 1700 luvulta (jos mittausaineistoa alueelta löytyy). Alla tuo keskimääräinen, keskiarvilämpötilan seuranta Mäntlahdesta vuodesta 2008 alkaen. Päivittyy samoin kuin edellinenkin graafi.

Havaitsemme mielikuvan eri vuosien päivälämpötilojen suhteesta toisiinsa muuttuvan, kun tarkastelemme vuorokautisten lämpötilojen keskiarvoa, joka on ilmastollisessa (ilmastoa tutkittaessa, klimatologisessa) mielessä se merkitsevin lämpötila, joka aikasarjoihin kirjataan. Päivän säätä arvioidessamme taas vuorokauden maksimi kiinnostaa meitä yleensä enemmän, sillä vuorokauden lämpimään aikaan olemme hereillä ja ulkosalla. Havainnollistakoon tämä kahden kuuman käsitteen, sään ja ilmaston, samankaltaisuutta ja eroa.

 

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 193, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
MasterTemppa

Oli kullä todella lämmin vappu tänävuonna 2016!