Bramble Cayn rotta

“Tieteellinen alarmismi on kuin kasakka, se ottaa tieteestä sen, mikä on löyhästi kiinni.”
-Mäntlahden Suurruhtinas.

Bramble Cay on noin neljän hehtaarin kokoinen korallisaari Ison valliriutan pohjoislaidalla Torresinsalmen kupeessa Tyynellämerellä, kertoo Wikipedia. Tämä siis noin neljän jalkapallokentän kokoinen korallisaari kuuluu Australialle, vaikka se sijaitseekin Uuden-Guinean rannikolla (etäisyys noin 50 km). Uusi Guinea puolestaan on Grönlannin kokoinen saari, jolla on suuri pääosin kotoperäinen eläimistö ja kasvisto, joita on tutkittu vasta vähän ja uusia tuntemattomia lajeja odotetaan sieltä löydettävän paljon.

Eri lähteiden mukaan vuonna 2014 tai-16 tutkijaryhmä ilmoitti pikkusaarelta kadonneen rottalajin. 2016 asiasta myös Suomessa uutisoitiin ensikerran ja se liitettiin ilmastonmuutokseen, nyt asia otettiin samalla asiayhteydellä uudestaan esiin, kun rotta oli virallisesti merkitty Australian hallituksen uhanalalaisten lajien luettelossa poistuneeksi. (https://www.environment.gov.au/…/media-re…/mr20190218a.html…)

Bramble Cay ja Galapagossaaret samassa mittakaavassa. Bramble Cay On niin pieni, ettei sitä kartassa edes näy, mutta näemme sen sijaitsevan suorastaan Uuden Guinean kainalossa.

Bramble Cay ja Galapagossaaret samassa mittakaavassa. Bramble Cay On niin pieni, ettei sitä kartassa edes näy, mutta näemme sen sijaitsevan suorastaan Uuden Guinean kainalossa.

Tämä tarkoittaa, ettei Australian alueella lajia enää löydy, mutta se ei tarkoita, etteikö lajia voisi löytyä muualta, kuten pikkusaaren naapurista Uudesta Guineasta. llmastonmuutosta ei viranomasten paperissa mainita syyksi, sen ovat keksineet toimittajat omasta päästään.

Onko sitten mahdollista, että 50 kilometrin päässä rannikosta todella pienelle 0,04 neliökilometrin kokoiselle ja vain 3 metrin korkuiselle korallisaarelle kehittyisi tuhansien vuosien aikana täysin oma kotoperäinen eläinlaji, kuten kaukana eristyksissä oleville noin 8000 neliökilometrin kokoisille Galapagos saarille lähes tuhannen kilometrin päässä rannikosta? Sitä sopii miettiä.

Paljon todennäköisempää on, että myrskyjen mukana saarelle ajautuneen puutavaran myötä myös rotta on sinne tullut, aikojen saatossa ehkä useampaankin kertaan, sillä myrskyjä trooppisella merialueella on ollut aina. Ilmastonmuutoksen kytkeminen asiaan on perusteltua vain paniikkitunnelman myymiseksi ja apurahojen saamiseksi tutkijoille, muuta tieteellistä perustetta sille ei ole.

Kenties jonain päivänä pieni rottamme on jälleen ilmestynyt Bramble Caylle.

 

***

Muita tieteellisen alarmismin korjattuja uutisia viime päiviltä:

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 195, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments