Kesäinen värjäyspäivä

Sanni kyseli keväällä pidetäänkö Rantaituvalla värjäyspäiviä milloin ja sovittiin sitten, että värjätään kesällä, kun molemmille sopii. Lauantai heinäkuun 15. päivä sovittiin värjäyspäiväksi. Sanni keräili ja kuivatti pitkin kesää materiaalia, jota hän aikoi käyttää värjäyksessä. Itse kävin perjantaina keräämässä sanajalkoja ja lupiineja, jotka keitin liemeksi illalla. Katkoin vielä pagodin taakse kasvaneet pihlajat ja riivin lehdet saaviin yöksi likoamaan.

 

IMG_20170714_193516
IMG_20170714_194551 (2)

Lauantaiaamuna Sannin saavuttua Rantaituvalle laitoimme pihlajan lehdet kiehumaan rautapataan ja Sannin tuomat koiranputket ja lupiinit rossi(teräs)pataan. Sanni oli edellisenä iltana laittanut kuivatut koiranputket ja lupiinit likoamaan vesijohtoveteen. Vähän arvelutti, miten vesijohtovesi vaikuttaa lopputulokseen, mutta oletettavasti ei mitenkään, sillä vesijohtovettä oli vain vähän ja lisäsimme pataan runsaasti sadevettä. Sannilla oli mukanaan voikukan lehtiä ja kuivattuja mustikanvarpuja. Varvut laitettiin sadeveteen likoamaan ja voikukan lehdet 10 litran kattilaan kiehumaan. Mirja tuli tutustumaan lankojen värjäykseen ja samalla auttamaan patojen nostelussa ja pesuissa sekä veden kannossa.

Etualalla koiranputkiliemi jäähtymässä ja takana pihlajanlehdistä keitetty liemi.

Etualalla koiranputkiliemi jäähtymässä ja takana pihlajanlehdistä keitetty liemi.

Keittelimme kasveja tunnin verran ja sen jälkeen liemet siivilöitiin ja jaettiin astioihin jäähtymään. Niiden jäähtymistä odotellessa Sanni laittoi mustikanvarvut kiehumaan 10 l kattilaan. Laitoimme lupiini-sananjalkaliemen kuumenemaan rossipataan ja upotimme langat liemeen. Liemen lämmetessä lisäsimme puretusaineiksi 15 g alunaa ja 8 g kuparivihtrilliä 100 g lankaa. Kuumensimme liemen lähes kiehumis-pisteeseen (meillä ei ollut lämpömittaria) ja annoimme lankojen olla liemessä tunnin verran huolehtien samalla siitä, että liemi pysyi lähes kiehumispisteessä.

Kun sananjalkaliemessä värjäytymässä olleet langat olivat kuumentuneet tarpeeksi kauan, otettiin langat pois liemestä ja liemi heitettiin pois. Pataan laitettiin jäähtynyt koiranputkiliemi ja rautapataan jäähtynyt pihlajanlehtiliemi. Rossipataan ei laitettu kuin alunaa puretusaineeksi. Rautapataan laitettiin ensin kuparivihtrilliä ja 15 min ennen kuin langat poistettiin liemestä, sinne lisättiin rautavihtrilliä 2 g 100 g lankaa.0

Sanni ihailee värjättyjä lankoja. Etualalla lupiini-sananjalkavedessä olleet villalangat. Keskellä koiranputkiliemessä ja takana pihlajanlehti-liemessä olleet. Kaksi ensimmäsitä vyyhtiä olivat villalankaa, loput Nallelankaa. Osa langoista oli  harmaata, siitä sävyerot.

Sanni ihailee värjättyjä lankoja. Etualalla lupiini-sananjalkavedessä olleet villalangat. Keskellä koiranputkiliemessä ja takana pihlajanlehti-liemessä olleet. Kaksi ensimmäsitä vyyhtiä olivat villalankaa, loput Nallelankaa. Osa langoista oli  harmaata, siitä sävyerot.

Tutkitaan yhdessä, millä langat värjättiinkään, onneksi Sanni oli laittanut maalarinteipistä laput lankoihin. Keltaiset langat ovat osa voikukan lehdillä ja osa mustikan varvuilla värjättyä Nallelankaa. Puretusaineena käytettiin vain alunaa.

Tutkitaan yhdessä, millä langat värjättiinkään, onneksi Sanni oli laittanut maalarinteipistä laput lankoihin. Keltaiset langat ovat osa voikukan lehdillä ja osa mustikan varvuilla värjättyä Nallelankaa. Puretusaineena käytettiin vain alunaa.

Päivä meni värjätessä ja lopputulokseen oltiin tyytyväisiä. Suunniteltiin, että syksyllä värjätään yhdessä sienillä, jos löydetään sieniä. Ainakin verihelttaseitikkejä, kangas-tatteja ja samettijalkaa kerätään. Jos löydetään veriseitikkejä, laitetaan niistä jokainen talteen.

0

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 560, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments