Lämpötilavaihtelut poikkeuksellisia?

8.1.2015:

Nämä ilmastonmuutoksen ajat ovat myös mainio tilaisuus tarkkailla, miten manipulaatio vaikuttaa. Aloin minäkin taas epäillä, että onko tämän talven (2015) jyrkät lämpötilavaihtelut jotenkin poikkeuksellisia. Onneksi on nämä lämpöaikasarjat, tässä tämä vuorokausivaihtelutilasto Mäntlahdesta tähän päivään saakka.

Kaaviossa pystyviivat merkkaavat vuodenaikaa, talvi aina ensimmäisenä, siis Joulukuu-Helmikuu. Tämän talven tähänastiset vuorokausivaihtelut eivät kyllä pomppaa silmille muista talvista. Näin se muisti mukautuu lehtien lööppeihin..

Päivitys 21.1.2017:

Ylen pääuutislähetyksessä eilen jopa meteorologikin puhui poikkeuksellisista lämpötilavaihteluista tänä talvena. Eipä lämpötilavaihtelut ole todellakaan olleet poikkeuksellisia edes siinä mielessä, että vaihteluväli leikkaa veden jäätysmispistettä tiuhaan, siihen riittää niinkin pieni vaihteluväli kuin +/-0,1°C, mikä on kyllä Etelä-Suomen talville enemmänkin tyypillistä kuin poikkeuksellista (alempi kaavio).

Mutta poikkeuksellinen sääilmiö tietysti saadaan tästäkin. Itse vuorokausivaihtelut on tilaston mukaan (Mäntlahdessa) olleet tänä talvena ennemminkin tavanomaisia, kuten kuvasta näkyy.

Alla puolestaan graafi, johon on kerätty kaikki ne päivät, joina lämpötilavaihtelu on miinusasteilta plus asteille, eli minimi on pakkasella ja maksimi suojan puolella.

 

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 145, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments