Kun Mäntlahden kissat katosivat, tulivat rotat

 

Vielä kymmenisen vuotta sitten Mäntlahden keskustan alueella eleli toistakymmentä kissaa. Moni kissan pitäjä on sittemmin muuttanut pois kylästä kissoineen tai kuollut. Enää ei näy edes jonkin aikaa kylässä harhailleita villikissojakaan. Kissojen poissaoloa on tullut sitten paikkaamaan toinen ihmisen läheisyydessä viihtyvä eläin, rotta. Mäntlahden keskustan rottakanta lisääntyy kovaa vauhtia, viikko sitten huomattiin rottia jo keskustan reunoilla sijaitsevalla Rantaituvallakin. Alkoi rottasota.

Wikipedian kuva isorotasta

Isorotta. (kuva Wikipedia)

Rotta on myyriä ja hiiriä huomattavasti älykkäämpi ja sen vuoksi sen loukuttaminen on suhteellisen tehotonta. Hiiret ja myyrät ovat uteliaita ja tarttuvat syöttiin muitta mutkitta, mutta rotta on epäluuloinen kaikkia uusia esineitä kohtaan kauan. Rottapyydyksiä kehotetaankin pitämään viikkoja täsmälleen samassa paikassa, kun taas hiiriloukkuja kannattaa siirtää päivän parinkin välein.

Rotta on hurja lisääntymään: “Sukukypsyyden isorotta saavuttaa 3–4 kuukauden iässä. Isorottanaaras on kiimassa noin 3–4 päivän välein. Kantoaika on noin 24 päivää. Lisääntymistehokkuutta lisää se, että naaras voi paritella heti synnytyksen jälkeen.” (Wikipedia)

Suomessa yleisesti esiintyvä rotta on nimeltään Isorotta (Rattus norvegicus). Se kehittää lopulta useisiin klaaneihin jakautuvan yhdyskunnan, joka sijaitsee tunnellistossa maan alla pesineen, varastoineen ja valtäväylineen. Lisäksi rotat pesivät myös talojen rakenteisiin.

Satunnaisen rotan voi onnistua loukuttamaan niin, ettei se ehdi lisääntymään, mutta lisääntymään ehtineestä kannasta päästään vain laajamittaisella ja pitkäkestoisella myrkyttämisellä. Tietääkseni tilanteesta on ilmoitettu kaupungin terveystarkastajalle.

1 IMGP5428

Rantaituvalle asennettu syöttilaatikko avattuna. Laatikko pidetään samassa paikassa ja tarkastetaan viikon välein. Kun neliskulmaisia syöttejä on jyrsitty, alkaa rotanhävitys toimia.

Rantaituvalle asennettiin omatoimisesti rotan syöttilaatikko myrkkysyöteillä eilen. Syöttilaatikko tarkastetaan viikon välein, kovin pian ei rotta syöttilaatikoihin kuitenkaan epäluuloisuutensa vuoksi mene, mutta laatikon pysyessä samassa paikassa, lopulta sen kiinnostus herää. Myrkky ei vaikuta rottaan heti, vaan se menehtyy sen aiheuttamaan sisäiseen verenvuotoon 3-4 vuorokauden aikana.

Myrkytystoimien alettua rotanraatoja sitten syntyy myös talon rakenteisiin. Jos talon rakenteet ovat hengittäviä, kuten rossipohjaisissa hirsitaloissa, kuivuvat esimerkiksi lattian sisään kuolleet raadot nopeasti hajuttomiksi ja harmittomiksi.

Rottasota on hidasta ja pitkäjänteistä, kokonaisesta kylästä rottakannan hävittäminen voi ammattilaisten suorittamalla koordinoidulla tuholaistorjunnalla kestää kuukausia. Tällainen toiminta saataneen toivottavasti pian käyntiin Mäntlahdessa.

 


18.12.2015 13:53

Tänään on viikko kulunut syöttilaatikon laitosta, joten tarkistimme, onko siellä käyty: ei. Rottaa ei tosin ole myöskään näkynyt, eikä mellastuksen jälkiäkään missään kohtaa taloa, ääni tosin kuuluu hiukan joskus yöllä keittiön lattian alta, mutta harvoin. Onkohan se saanut varastonsa kasaan ja keskittyy nyt poikasiin pesässänsä?

Viikon päästä uusi tarkistus. Ehkä rotta on antanut meille joulurauhan?

26.12.2015 05:16

Eilen (perjantaina) tarkistin syöttölaatikot, niitä on nyt kaksi: kummassakaan ei oltu käyty, tosin eipä ole rottaakaan näkynyt. Kaksi viikkoa kulunut ensimmäisen syöttölaatikon laitosta. Mutta sensijaan löysin vanhalla kunnon vehnäjauhon lattialle sirottelulla kolon, josta rotta kulkee. Tipautin sinne pienen palasen myrkkyä, lattian sisään. Eipä ole rottaa keittiössä enää näkynyt, ei myöskään kuulunut sen poikueen piipitystä lattian alta. Odottavalla kannalla ollaan.

11.1.2016 21:55

Tänään uskaltaa jo toiveikkaasti kertoa, että rottasota Rantaituvalla alkaisi vaikuttaa voitetulta, ellei sitten uutta populaatiota jostain kyliltä ilmesty. Muuallakin ilmeisesti on myrkytyksiä onneksi tehty, vaikka niistä ei missään ole kerrottukaan (”eihän meillä nyt rottia!”).

Kahdessa syöttilaatikossa olevia Ratimor myrkkykuutioita ei ole edes haukattu koko aikana, mutta kun keksin murskata kuutioita vasaralla hienoksi jauheeksi ja sekoittaa vehnäjauhoihin, jo alkoi myrkky maistua ja tehota. Viimeinen rottahavainto oli eilen kun lajinsa edustaja ryömi hyvin hitaasti koloonsa, ilmeisesti aika raihnaisena jo.

Odottelemme ja seuraamme tilannetta ennen kuin korjaamme myrkyt pois. Metsämyyriä ei ole koko aikana näkynyt, niitä meillä yleensä on, mutta ilmeisesti nekin vierastavat rottia. Kun myyrät palaavat lienee rotat hävinneet lopullisesti. Myyristä taas ei ole paljoakaan riesaa, niistä pääsee nopeasti eroon loukuttamalla.

Grande finale 16.1.2016 ?

IMGP5548

Laatikon pohjalle tuloaukoilta lähtien oli myös siroteltu houkuttimeksi hivenen vehnäjauhoja, joka oli osoittautunut erikoisherkuksi, nekin on nuoltu huolellisesti pois. (kuva IA)

Viikkoon ei talossa ole tehty yhtäkään rottahavaintoa, ei edes ääntä kuultu. Toisesta syöttilaatikosta oli syöty molemmat myrkkykuutiot 8.-16.1. välisenä aikana, kävi ilmi tänään tehdyssä tarkastuksessa. Kesti siis hyvinkin kuukauden päivät ennen kuin rotta uskaltautui syöttilaatikkoon epäluuloiltaan. Että kärsivällinen täytyy rottajahdissa olla. Toisessa syöttilaatikossa myrkyt on yhä koskemattomina.

19.1.2016 ja lisää rottia..

Uusia rotan ilmestyksiä on siunaantunut jo kuolleiden tilalle, mutta nämä uudet onneksi eivät osaa vierastaa syöttilaatikoita, myrkkykuutiot menevät kaupaksi molemmissa laatikoissa.

On mahdotonta arvailla rottapopulaation määrää, yleensä jos rotan onnistuu näkemään, kuulemma onnistuu näkemään vain yhden kymmenestä. Kuinkahan monta ruumista jossain tämänkin rottajahdin seurauksena on?

Ehkä ruumiit paljastuvat vasta kun lumi on sulanut keväällä: myrkytyksen saaneet rotat etsivät vettä vimmatusti, ja eipä sitä oikein muualta nyt ole saatavissa kuin lumihangesta.

Rottasota päättynyt (19.2.2016)

No nyt voi sanoa jo melkoisella varmuudella, ettei talossa tai sen lähipiirissä enää ole rottia, mutta syöttilaatikot olkoon paikoillaan varmuuden vuoksi, että jos parin viikon välein vielä tarkistais, onko käyty.

 

Käyvijöitä [slimstat f=’count-all’ w=’ip’]content_id equals current[/slimstat]. Käyntejä [slimstat f=’count-all’ w=’id’]content_id equals current[/slimstat].

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 421, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments