15.11.2021

Palaset alkavat loksahdella paikoilleen, syksy loppuu, kellot siirretään talviaikaan ja pian vaihtuu vuodenaikakin, tulee talvi. On aika koota palapeli Rannantaikaa lehden joulukuun 2021 numeroksi, marraskuun puolivälissä on deadline (maanantai 15.11.2021). Viimeinen syyskuukausi on aluillaan ja valmistaudutaan pimeään ja kylmään vuodenaikaan, ja tässä yhteydessä myös talven numeron sisältöön, jonka näemme sitten, sen tuotettuamme, joulukuun puolivälissä painettuna lehtenä. Niin se aika rientää.

Lehtemme on palapeli ilman mitään muuta toimituksellista linjaa kuin että sana on vapaa journalistin ohjeiden sallimissa rajoissa kaikessa väljyydessään. Rannantaikaa poikkeaa muista lehdistä siinäkin, ettei sen taittoa ole sidottu mihinkään formaattiin lukuunottamatta perusfonttia, lehden vakiosivuja alussa ja lopussa. Varsinaiset sisältösivut taitetaan räätälöiden käsityönä lähetetyn aineiston ehdoilla ja siksi siinä menee aikaa. Kirjoittajien ei siis tarvitse sommitella tekstiänsä jonkin merkkimäärän suhteen, mutta kuvitusta kuitenkin toivotaan lisukkeeksi elävöittämään ja syventämään juttuja.

Koska merkkimääriä jutuille kirjoittajat kuitenkin niin usein kysyvät, laitan tähän jonkinlaiset suhteet tilasta, mitä sivulle mahtuu:
Yksi palsta eli kolmannes sivusta 1500 kirjoitusmerkkiä.
– Koko sivun juttu ilman kuvia (EI suositeltavaa) 4500 kirjoitusmerkkiä.
– Eli jos jättää kuville kolmanneksen sivusta, mahtuu tekstiä 3000 kirjoitusmerkkiä. Jos varaa neljänneksen kuville, mahtuu tekstiä 3 375 kirjoitusmerkkiä. Mutta nämä luvut ovat siis vain suuntaa antavia, käytännössä kaikki jutut saavat sen tilan, minkä tarvitsevat.

Aiheita?   Pitkästä aikaa saatiin 22.10. kylille kunnon korkea vesi syysmyrskyn yhteydessä, eri arvoiden mukaan noin 150 – 160 cm (Haminan mittaus oli 145 cm, viime vuonna marraskuussa 120 cm). Puita kaatui sinne tänne ja ainakin mäntlahtelaisten suosimalle lenkkipolulle Santaseen syntyi pieni agility osuus lenkkelijöille useiden puunrunkojen lomitse pujoteltavaksi. Avantouinnit Klamilassa ovat alkaneet ja hirviä on kaadettu ja muutakin varmasti kylillä on tapahtunut syksyn mittaan kun koronarajoituksetkin ovat hellittäneet. Ja sitten tulee Joulu ja Uusivuosi aivan kohta, varsinaiset talven alkamisen juhlat. Koristevaloja näkyy jo siellä täällä, Mäntlahden ”rosvopellollekin” on jälleen jostain ilmestynyt pieni valaistu joulukuusi, liekö tonttujen tekosia?

Syksy ja talvi ovat varmasti myös kirjojen lukemisen aikaa, kirjaesittelyt tai peräti arvostelut, jos kriitikoksi rohkenee, ovat aina mielenkiitoista luettavaa. Kuten myös kirjoitukset rantakylien historian eri vaiheista ja pakinat, novellit ja runot. Älkää unohtako runoja, ne sopivat pimeään vuodenaikaan kuin kynttilät ja myrskylyhdyt valaisemaan pimeäksi muuttunutta ainetta ympärillämme.

Kaksi viikoa aikaa kirjoittaa ja lähettää jutut ja kuvat tänne latomoon (erakko@dlc.fi).  Hyviä tunnelmia sanantaonnan pariin sinne kirjoituspöytien ääreen!

Mäntlahden suurruhtinaskunnassa 1.11.2021
Ilkka Ahmavaara

Uusi agility osuus Santasen lenkkipolulla

Uusi agility osuus Santasen lenkkipolulla

Korkea vesi vei juurilta peitön hiekkarannalla

Korkea vesi vei juurilta peitön hiekkarannalla

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 105, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments