FBP – Siistimpi facebook kätevästi

Facebook käyttäjänä et näe kaikkien käyttäjien uutisvirtaa, vaan vain omasi, joka määräytyy facebook toimintasi mukaan (ne kuuluisat facebookin algoritmit). Kaiken näyttäminen kaikille kaataisi palvelimet ja kenties koko internetin. Mutta jonkin verran voit säädellä facebookin asetuksista mitä facebookkisi juuri sinulle näyttää, mutta paljon on sellaista, mitä on vain pakko sietää. Tässä käsitellään selaimen lisäosaksi saatavaa F.B.Purity (myöhemmin tässä FBP) sovellusta, jolla voit säätää facebook näkymäsi hyvin tehokkaasti sellaiseksi kuin haluat.

FBP ei luonnollisesti ole Facebook tiimin suosiossa, mutta yrityksistä huolimatta ei lisäosan asennusta ole onnistuttu kieltämään, siihen ei ole laillisia edellytyksiä. FBP kannattaa asentaa suoraan sen kehittäjien nettisivulta http://www.fbpurity.com/  käsin, jotta uusin versio asentuu. Asennussivu  http://www.fbpurity.com/install.htm tunnistaa automaattisesti selaimesi tai voit valita sen erikseen – ja kun painat “Install F.B. Purity – Extension”, asentuu lisäosa selaimeesi ja on seuraavan kerran kun avaat facebookin käytössäsi.

Käyn tässä läpi muutamia FBP:n hyödyllisiä perusasetuksia kuvakaappauksien avulla. Ensiksi kuvat ennen ja jälkeen FBP:n omassa facessani pääsivulta (yksityisyyden suojan vuoksi sisältöalueet sutattu):

 

Facebook omilla asetuksillaan:

Facebook ilman muotoiluja.

Facebook ilman muotoiluja.

Ja FBP:n avulla siivottuna:

Olen suurentanut huomattavasti facebookin fontteja, vaihtanut otsakepalkin värin ja lisännyt siihen Log Out -painikkeen, poistanut koko oikean kolumnin, sekä laittanut vasemman kolumnin ryhmälistauksen aukeamaan automaattisesti.

Olen suurentanut huomattavasti facebookin fontteja, vaihtanut otsakepalkin värin ja lisännyt siihen Log Out -painikkeen, poistanut koko oikean kolumnin, sekä laittanut vasemman kolumnin ryhmälistauksen aukeamaan automaattisesti.

Kuvakaappaukset yllä näyttävät luonnollisesti lähinnä ulkoasuun liittyviä muutoksia, toiminnallisuuteen vaikuttavat muutokset näkyvät vasta facebookia käytettäessä. Esimerkiksi olen asettanut uutisvirran näkymään niin, että se näyttää uusimmat artikkelit ensin, eikä enää pyrikään vaihtamaan suosituimpien tuputtamiseen.

FBP purityn asetuksiin pääsee klikkaamalla yläpalkin FBP tekstiä, yleisnäkymä asetuksiin aukeaa:

Vasemmalla on listaus, joista jokaisesta avautuu laajempi valikoima vaihtoehtoja sävellettäväksi. Oletuksena auki uutisvirta. Oikealla näemme sanafiltterin, jolla voi estää näkymästä tiettyjä aiheita koskevia postauksia näkymästä. Tämä on hyödyllistä kun jokin teema facessa tulee niin muotiin, että se peittää alleen kaiken muun. Keskellä näkyy uutisvirran filtterit ja ruksaukseni niissä.

Vasemmalla on listaus, joista jokaisesta avautuu laajempi valikoima vaihtoehtoja sävellettäväksi. Oletuksena auki uutisvirta. Oikealla näemme sanafiltterin, jolla voi estää näkymästä tiettyjä aiheita koskevia postauksia näkymästä. Tämä on hyödyllistä kun jokin teema facessa tulee niin muotiin, että se peittää alleen kaiken muun. Keskellä näkyy uutisvirran filtterit ja ruksaukseni niissä.

Kun pidät hiirtä jonkin ruksattavan vaihtoehdon päällä, saat pienen kohdetta selventävän ohjeen.  Tärkeimmän ruksaukset yllä ovat: News sort – Most recent (näyttää uusimmat postaukset suositumpien sijaan), Fix External links (korjaa facebookin linkit muille sivuille niin, etteivät ne aukea facen sisällä vaan oikeasti omilla osoitteillaan), Show full url on shared links (näyttää jaettujen linkkien koko internet osoitteen) ja Show full date/time on posts (näyttää päivitysten ja kommenttien oikean kellonajan ja päiväyksen heti, eikä vastaa vuorokauden kuluttua).

Kuten kuvasta näkyy, olen merkinnyt myös piilotettavaksi erilaisia facebookin rituaalipäivityksiä ja myös noiden tunteellisten tykkäysten näkymisen. Ehkä tärkein noista piilotettavista on Profiilin hovercardin piilottaminen, se pikkunäkymä joka ponnahtaa esittelemään jonkun profiilia kun hiiri sattu yli pyyhkäisemään, sekä Auto tag suggestions piilottaminen kirjoitettaessa, eli sen, että facebook väkisin ehdottaa jotain tekstilinkkiä kesken kirjoittamisen. Linkkaaminen tekstiin onnistuu sitten kirjoittamalla halutun fb nimen/sivun eteen @-merkki.

Mennään sitten avaamaan muutamia vasemman linkkilistauksen ruksauksia.

Font, colour & design

Koska käymme läpi vain tärkeimmät säädön paikat, huomioimme tässä vain fontin koon ja lajin asetukset. Fontin koon säätämisen tarve riippuu tietysti näytön ominaisuuksista. Itselläni 17px koko tekee postauksista ja kommenteista huomattavasti helpommin luettavia, oletus koolla tarvitsisin silmälasien lisäksi suurennuslasia. Kirjasinlajiksi laitoin suht taloudellisen (pieneen tilaan) menevän Tahoman. Kun olet valinnut fonttiasetukseksi, muista huolehtia että pieni “Set” laatikko on ruksattuna. Täältä säädettynä häipyy myös omista näkymistäsi facen ylisuuret fontit lyhyissä päivityksissä (toki ne muille näkyy yhä, voit muuttaa vain omaa facebook näkymääsi, et yleistä, sehän on facebookin omaisuutta).

Chat eli yksityisviestien, messengerin säädöt

Tässä pidän tärkeimpinä korjauksina viestien saamisen kokoruututilaan (Full Screen Chat), sekä ilman hölmöjä puhekuplia (Revert Bubble Chat)  Edit: tämä toiminto näyttää toistaiseksi hävittävän viesteistä kappalejaot, ainakin Opera selaimessa . Muita vaihtoehtoja voi kokeilla, varmuuden vuoksi esimerkiksi piilotin tuon “Send Money” painikkeen, vaikken semmoista koskaan ole nähnytkään, mutta parempi ettei näykään, ettei tule kiusausta kurjuuden maksimointiin.

Oikean kolumnin asetukset

Aluksi säätelin oikean kolumnin näkymiä klikkailemalla yksityiskohtia sieltä pois, kuten suositellut sivut (Recommended Pages), ehdotetut ryhmät (Suggested Groups), paikallaolevat pölöttäjät (Live) ja niin edelleen, kunnes huomasin, ettei minulle oikeassa kolumnissa ole mitään tärkeää, joten klikkasin sen kokonaan pois näkymästä.

Mielestäni koko oikea kolumni on turha, se häiritsee elämöinnillään itse lukemista ja kirjoittamista, tai vain silkkaa selailuakin. Mielenrauhan vie se.

Vasemman kolumnin asetukset

Myös vasemman kolumnin merkitys on jäänyt minulle epäselväksi ensin olevia ryhmien pikalinkkejä lukuunottamatta, joten olen antanut sen jäädä. Ainoa muutos mitä olen tehnyt on, että on kätevämpää kun ryhmälista on valmiiksi kokonaan auki, eikä sitä tarvitse erikseen klikata Autoclick “shortcuts”: see more on siis ruksattuna.

 

 

 

 

Yläpalkin säädöt

Facebookin navigointipalkin taustan värin saa vaihdettua täältä. Varsin hyödyllinen on myös Freeze Top Nav Bar valinta. Tällä valinnalla ei sivua alaspäin vieritettäessä yläpalkki katoa näkyvistä, vaan pysyy näkyvissä ja käytettävissä koko ajan.

Näkyviin tästä valikosta saa myös uloskirjautumislinkin Log Out palkin oikeaan reunaan Kohta ei näy oikealla esimerkkikuvassamme, se on alin vaihtoehto listassa). Se helpottaa facesta uloskirjautumista, ei tarvitse etsiä uloskirjautumista pudotusvalikosta. Facestahan on syytä uloskirjautua aina kun sitä ei käytä, ellet halua Facen algoritmien kirjaavan ylös kaikkea mitä muualla netissa puuhailet!

 

Tässä näin alkajaisiksi. Lisään myöhemmin lisää ohjeita, niitä, jotka unohtuivat ja joita myöhemmin mieleen tulee tai kommenteissa esitetään.

En mielelläni vastaile tämän artikkelin mahdollisesti herättämiin kysymyksiin facessa, koskapa tieto siellä hautautuu niin nopeasti uutisvirtaan, vaan käydään mahdollinen keskustellu tämän sivun alla kommenteissa. Kommentointi ei vaadi kirjautumista eikä edes emailin kertomista vaan on täysin vapaa (kunnes väärinkäytöksiä ilmenee).

 

 

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 236, 1 tänään)
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments