Vaalimaata ja vähän muutakin kunta-asiaa

Osmo Havuahon jo peräti neljäs luento kulttuuriseura Klamilan Olutsillan kuukausitapahtumassa 14.4.2018 baari Kujansuussa toi paikalle reilut 20 esityksestä kiinnostunutta kuulijaa.

Kunnanjohtaja Osmo Havuaho Klamilan Olutsillassa. Valokuva Ari Malmi.

Kunnanjohtaja Osmo Havuaho Klamilan Olutsillassa. Valokuva Ari Malmi.

Esitys alkoi Vaalimaan tilanteen päivityksellä. Enimmillään Zsar Outlet Villagen tontilla on töissä 65 rakentajaa, joista osa on paikallisia. Alkusyksystä aina marraskuulle on tulossa aktiivisin aika, jolloin tulevien Zsar-ostoskylän liikkeiden omistajat valmistelevat kauppojaan myyntikuntoon. Parastaikaa rakennetaan jo liiketilojen kulissejakin 15 hengen voimin ja tuo työ on ihan käsityötä.

Länsikeskuksen – eli sen olemassa olevan sokkelin, joka viimein saatiin myytyä – paikalla rakennustoimet alkavat näillä näkymin vuoden 2019 puolella niin että valmista tulisi 2021. Myös Vaalimaan Tradingin alueelle on tulossa myyntitilaa ja kaiken kaikkiaan alueelle olisi tulossa enemmän myyntineliöitä kuin on tällä hetkellä Helsingin Itäkeskuksessa.

Loppuvuodesta avautuvan Zsarin 1. vaiheen takia Vaalimaalle on käynnissä rekrytoinnit. Kiinnostusta tuntuu olevan, koska kaikki halukkaat eivät mahtuneet EKAM:in auditoriossa pidettyyn rekrytointitapahtumaan. Käynnissä on myös julkisen liikenteen lisäämisen arviointi. Tämä koskisi lähinnä Karhula – Hamina – Vaalimaa -välistä reittiä ja se tullee kulkemaan vanhaa 7-tietä pitkin, joten ainakaan tässä vaiheessa ei ole tulossa muutoksia Museotien julkiseen liikenteeseen.

Havainnekuva liikekeskuksen sijainnista. Osmo Havuahon aineistoa.

Havainnekuva liikekeskuksen sijainnista. Osmo Havuahon aineistoa.

Asuntorakentamisesta Havuaho mainitsi Virojoelle rakennettavan Haukitien rivitalokohteen ja kunnantaloa vastapäätä kaavaillut kerrostalot

Klamila Sataman kaavamuutos on menossa teknisen lautakunnan käsittelyyn, jonka jälkeen se tulee nähtäväksi. Kaavaan tulee niin omakoti- kuin rivitalo alueita sekä harrastus ja toimialueita. Kaava saataneen valmiiksi vielä kuluvan vuoden aikana. Itse kalasataman aluetta muutos ei koske. Myös hiihtomajan alue on oma kokonaisuutensa.

Kunnan taloudesta Havuaho kertoi sen verran, että vuodesta 2010-2018 talous on ollut siedettävällä tasollä. Tästä eteenpäin tilanne on vielä hieman epäselvä johtuen Soten ja maakuntamallin vaikutuksista. Kaakon kaksikosta hän ei virkamiehenä tiennyt kertoa muuta kuin mitä julkisuudessa on jo ollut esillä. Kyseessä on puhtaasti poliittinen kysymys, johon virkamiehillä ei juurikaan ole vaikutusta.

Muutamia yhteenvetoja aktiivisen yleisön kysymyksistä ja kommenteista ja Osmo Havuahon vastauksista:

Tilaisuus pidettiin Baari Kujansuussa klamilassa. Kuva Jouko Tompuri.

Tilaisuus pidettiin Baari Kujansuussa klamilassa. Kuva Jouko Tompuri.

Päivittäistavarakaupan uuden toimijan tulosta Vaalimaalle käydään neuvotteluja, kun taas esimerkiksi Henkkaa&Maukkaa eikä Prismaa ole tulossa alueelle, kuin ei myöskään pankkia. Pankkipalvelut tulivat esille Virojoen Osuuspankin lopettamisuhan myötä ja jos ei riittävästi lainoja niin ei pankkiakaan. Tähän Havuaho totesi, ettei ole tuon pankkiasian takia valmis kasvattamaan kunnan lainaa nykyisestä yhtään ylöspäin.

Kysyttäessä mistä ne asiakkaat oikein Vaalimaalle saadaan, niin Havuaho totesi, että hän kyllä ymmärtää asiaan kohdistuvan skeptisyyden, mutta totesi Vaalimaalla olevan 2,5 milj. rajanylitystä ja Tuurin kyläkauppakin vetää hyvin asiakkaita, vaikkei sijainti olekaan erityisen keskeinen ja että sinnekin kuljetetaan asiakkaita bussilasteittain.

Kysyjän tiedusteluun, miten kunta aikoo parantaa uusien asukkaiden vastaanottoa nykyisestä kehnonlaisesta vastaanottopaketista, Havuaho myönsi asian olevan ei niin hyvällä tolalla, mutta tähdensi, että tärkeämpiä asioita uusien asukkaiden kannalta ovat kuitenkin esim. hyvät harrastemahdollisuudet ja jatkoi, että kunnalla on jo olemassa hyvät terveys-, liikunta- ja asuntopalvelut. Kulttuuritarjontakin on laajaa etenkin kesäaikana ja tänä vuonna onkin erityisen paljon tarjolla, kun Virolahtiviikko, Kaakon kamarimusiikki, Fish&Soul ja Sepramarkkinat sijoittuvat samalle viikolle heinäkuun alussa.

Kysymykseen Häppilän tien parannuksesta Havuaho totesi, että tuo valtiolta saatu 200 000 € ei riitä kuin tien uudelleensoritukseen ja jonkun ojan kaivamiseen tai yhden pahan mutkan korjaamiseen ja että koko tien asfaltointi olisi miljoonaluokan hanke. Vaikka tien huono kunto on hyvin tiedossa, niin tällä hetkellä tuollaista rahaa ei ole näköpiirissä sen enempää valtiolla kuin kunnallakaan.

Lisäksi Havuaho kertoi, että Vaalimaalla olemassa olevien 100 000 vähittäiskaupan suuryksikköneliön lisäksi ollaan hakemassa lisää rakennusoikeutta ja että maankäyttöön liittyvät asiat ovat erittäin tärkeitä, koska niistä tehdyt päätökset ovat kauaskantoisia.

Kunnanjohtaja oli myös tyytyväinen vapaaehtoisen kuntayhtymän toteutumiseen, jossa ovat mukana kaikki Kymenlaakson kunnat.

Kunnanjohtaja jakoi yleisön huolen  maakuntamallin edustajien valintatavasta, jossa paikat menevät saatujen äänien mukaan eikä kunnilla ole olemassa mitään kiintiöpaikkoja. Maakuntamallista hän kertoi, että valtiolta tuleva könttäsumma on jo valmiiksi alimitoitettu, mikä tulee näkymään palveluiden tarjonnassa ja tasossa.

Lopuksi kulttuuriseura Klamilan Olutsillan vetäjä Liisi Byckling kiitti kylätupa Ronkulin tuotteista kerätyllä pienellä lahjapaketilla kunnanjohtajaa, joka lupasi tulla jatkossakin kertomaan uutisia klamilalaisia kiinnostavista aiheista.

Ari Malmi

Yleisnäkymä kaavaillusta liikealueesta. Osmo Havuahon aineisto.

Yleisnäkymä kaavaillusta liikealueesta. Osmo Havuahon aineisto.

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 100, 1 tänään)
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments