Pitkä sähkökatkos Mäntlahdessa

Keskiviikkona sähkökatkoksen aikaan otettu kuva Simonmäentieltä, märkää lunta oli noin 15-20 cm.

Keskiviikkona sähkökatkoksen aikaan otettu kuva Simonmäentieltä, märkää lunta oli noin 15-20 cm.

Keskiviikkona 22.11. vietettiin Mäntlahdessa kuivamuonapäivää, sillä jääkaappeja ja pakastimia ei uskaltanut avata ennen kuin vasta illalla puoli neljän aikaan, kun sähköt oli kylään saatu palautetuksi. Tapaus osoitti sinänsä sen mielenkiintoisen asian, että jääkaapissa ja pakastimessa ruuat säilyivät hyvin tuon yksitoista tuntia, edellyttäen tietysti, ettei niitä katkoksen aikana availtu. Sähköyhtiön korvausvelvollisuus astuu voimaan vasta yli 12 tunnin katkoksesta. Rantaituvalla katkoksen kestoksi tallentui sääasemaan lokiin klo 04:20-15:20.

Ajankohtaiset tiedotteet Kymenlaakson sähkön sivuilta löytyvät sivun alalaidasta vasemmalta.

Ajankohtaiset tiedotteet Kymenlaakson sähkön sivuilta löytyvät sivun alalaidasta vasemmalta.

Näinä päivinä ilmestyvan Rannantaikaa lehden joulukuun numeron pääkirjoituksessa kerroin, etten ollut saanut vastausta Kymenlaakson sähköltä tiedusteluuni katkoksen syystä ja lupasin kertoa syyn myöhemmiin täällä nettisivuillamme. Itseasiassa he olivat vastanneet minulle jo samana päivänä, torstaina, mutta jostain syystä sähköposti ei ollut välittynyt minulle. Tiedot katkoksen syystä olisivat olleet itseasiassa jo keskiviikkona yhtiön nettisivuilla luettavissa, mutta enpä ollut arvannut paikkaa, mistä ne löytyy. Oheisessa kuvakaappauksessa olen nuolella merkinnyt sivun alareunassa vasemmalla olevan “ajankohtaista” osion, jossa suuremmista katkoksista ilmoitetaan. Suora linkki tähän keskiviikkoiseen tiedotteeseen tässä.

Sähkölinjojen perkausta helikopterista roikkuvalla moottorisahalla joulukuun 5. päivä 2012 Mäntlahdessa Simonmäellä. Valokuva Mervi Hyppänen.

Sähkölinjojen perkausta helikopterista roikkuvalla moottorisahalla joulukuun 5. päivä 2012 Mäntlahdessa Simonmäellä. Valokuva Mervi Hyppänen.

Tässä lainaus tiedotteesta jo keskiviikkona 22.11.2017 klo 15:30.

Puihin kertynyt raskas lumi on katkonut sähköjä Kymenlaakson Sähköverkon jakelualueella tiistai-illasta lähtien. Vikojen korjaus tänään on edennyt hyvin, mutta sähkönjakelun tilanne jatkuu loppuviikon ajan epävakaana. Lumisadealue viipyy edelleen osassa jakelualuettamme ja aiheuttaa häiriöitä sähkönjakeluun. Vikojen syntyminen on kuitenkin selvästi hidastunut. Arviomme mukaan keskijänniteverkon viat saadaan korjattua tänään alkuiltaan mennessä ja pienjänniteverkonkin viat keskiviikon kuluessa. Tällä hetkellä sähköttömiä talouksia on vielä Haminan itäpuolella ja Pyhtäällä.

Sähkönjakelun tilanne jatkuu loppuviikon aikana epävakaana, sillä huomiselle on ennustettu uutta lumisadealuetta. Valmiustaso sekä viankorjauksessa että vikailmoitusten vastaanotossa pidetään korkeana, kunnes säätila muuttuu.”

Toisin sanoen nopeasti palvelu Kymenlaakson sähkössä toimii, ehkä tämmöisen ajankohtaisen isomman katkoksen syyn ja tilanteen tiedottamisen näkyvyyttä sivuilla voisi parantaa.

Mielikuvani on, ettei minun aikanani Mäntlahdessa (keväästä 1997 alkaen) näin pitkää katkosta kylässä ole ollut, mutta tämmöisissä asioissa muisti saattaa kyllä pettää, miesmuisti kun on asiasta riippuen varsin lyhyt. Sähkölaitoksilla varmaan on tilastot koko historiansa sähkökatkoksista, tilastohulluna en kuitenkaan ryhtynyt niitä vielä etsimään ja pyytämään, ehkä joskus sitten. Alueellamme ilmasta käsin helikopterilla ja valtavalla moottorisahalla viime vuosina suoritetut sähkölinjojen perkaukset ovat poistaneet puiden aiheuttamat linjavauriot lähes kokonaan, nyt niitä kuitenkin taas tuli tutusta syystä: raskas tykkylumi.

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 83, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments