Kauppahan se kylillä kannatti

Bensaa suoneen Sorateiden Rubinsteinille jo 50 luvulla Raussin kaupan edustalla. Seija Tolsan arkisto.

Bensaa suoneen Sorateiden Rubinsteinille jo 50 luvulla Raussin kaupan edustalla. Seija Tolsan arkisto.

Viime vuosisadan puolessa välissä Mäntlahdessa oli kaksikin kauppaa, Raussin kauppa ja Osuuskauppa Ympyrän sivumyymälä. Ennen sotia tavaraa voitiin ostaa myös ”Puulaakista”, Aabel Klamin perikunnan omistamasta yhtymästä.

Upseerikylän tyhjennyttyä kauppojen asiakaskunta pieneni niin, että Ympyrän myymälä lakkautettiin v. 1969. Kaupankäynti ”Raussin talossa” jatkui aina 1980-luvun lopulle asti eri omistajien toimesta.

Kaupankäynnin loputtua Raussin kiinteistö myytiin asunnoksi Aila Kukkohoville. Tällä hetkellä kiinteistön omistavat Laila ja Herman Poelman, joiden suunnitelmissa on kioskin perustaminen vanhan kauppahuoneen paikalle rakennuksen itäiseen päätyyn.

Raussin kauppa

Maaseudun ensimmäinen kaupallinen osuustoimintayritys Oy Toimi aloitti kaupanteon Klamilassa elokuussa v. 1890 maanviljelijä Eero Jaakkolan aloitteesta. Kauppa sijaitsi rakennuksessa, jossa nykyisin toimii ravintola Sillankorva.

Osuustoimintayritys avasi v. 1922 sivuliikkeen Mäntlahteen ja Evert Raussi valittiin kaupanhoitajaksi. Kauppa lopetettiin kannattamattomana muutaman vuoden kuluttua ja myymälä myytiin varastoineen Evert Raussille, joka jatkoi kaupan pitoa yksityiskauppiaana vuodesta 1924.

Evert Raussin perusti Mäntlahteen 1920-luvulla sadetakkitehtaan. Hän viljeli myös omistamiaan maita ja piti karjaa, joten hän oli melkoinen työllistäjä kotikylällään.

Raussin kauppa 70 luvulla. Leena Sakin arkisto.

Raussin kauppa 70 luvulla. Leena Sakin arkisto.

Mäntlahden ja Pyötsaaren postit alettiin jättää Mäkelän talon sijaan Raussin kauppaan ja v. 1940 Evert Raussi nimettiin virallisesti Mäntlahden postiaseman hoitajaksi. Kaupasta tuli kyläläisten päivittäinen kohtaamisspaikka, jonne postiauto toi puolenpäivän jälkeen Mäntlahden ja Pyötsaaren postit. Laatikkojakelua ei ollut vaan jokainen nouti postinsa itse kaupasta. Samalla onnistui raha-asioiden hoito, jos tili oli Postipankissa ja sekatavarakaupasta sai tarvittavat tavarat. Kaupan valikoima olikin laaja. Sieltä sai ruokatarvikkeiden lisäksi mm. rakennus- ja maataloustarvikkeita, lankoja ja kankaita kuten flanellia, palttinaa ja sideharsoa. Kaupassa oli myös veikkauspiste.

Evert Raussilta kauppa siirtyi hänen pojalleen Armas Raussille, joka nimettiin v. 1947 Mäntlahden postiaseman hoitajaksi. 1950-luvun loppupuolella kauppaan tehtiin iso remontti ja kaupan sisäänkäynti rakennuksen itäisestä kulmasta siirrettiin tien puolelle. Epäilyihin, että saako hän luvan rappusten siirtämiseen tien puolelle Armas Raussilla oli vastaus valmiina: ”Rappuset tulevat tien puolelle”. Itselleen hän rakensi suuren tiilitalon Museotien eteläpuolelle. Talon omistavat nykyisin Riitta ja Mikko Suomalainen.

Kauppa lämpeni kamiinalla, jossa poltettiin polttoöljyä. Vesihanatkin olivat, mutta siitä, missä vaiheessa niistä tuli vettäkin, ei ole tietoa. Alkuun hanat olivat vain rekvisiittaa tarkastajia varten.

Kauppias Armas Raussi vakiopaikallaan kaupassaan. Leena Sakin arkisto.

Kauppias Armas Raussi vakiopaikallaan kaupassaan. Leena Sakin arkisto.

Armas Raussi oli hyvä työnantaja, joka sanoi mielipiteensä, mutta työntekijöitään hän moitti vain aiheesta. Hän huomioi myös lapsiasiakkaansa tarjoamalla heille karamellejä kaupankäynnin yhteydessä. Joulunaika kaupan kaupungin puoleinen näyteikkuna somistettiin leluilla. Lapset kävivät aina joulunaikaan innokkaina katsomassa minkälaisia uusia leluja ikkunaan oli laitettu. Oikeanpuoleisessa ikkunassa nyökytteli pukki ja sitä oli hauska seurata kaupan ohi mentäessä.

Kaupan asiakaskuntaan kuuluivat myös lähisaarien asukkaat, jotka soittivat tilauksensa kauppaan. Tilatut tavarat pakattiin ja Armas Raussi vei ne autolla rantaa, josta Unto Korjus toimitti ne edelleen postimoottorillaan tilaajille aina Tammioon asti. Kesäloma-aikaan, kun saarissa oli paljon mökkiläisiä, jouduttiin rantaa ajamaan useita kertoja ja silloin myyjien työpäivä alkoi jo kuudelta että kaikki tilatut tavarat ehdittiin pakata. Myöhemmin myös Vikla vei kauppatavaroita Kuorsaloon ja Tammioon.

Armas Raussin jälkeen kaupanpitoa jatkoi hänen poikansa Toivo (Topi) Raussi. Pikkuhiljaa toiminta kaupassa muuttui, posti siirtyi Museotien toiselle puolelle Montosen taloon ja ihmisillä alkoi olla omia autoja, joilla pääsi helposti ostoksille kaupunkiin, jossa oli runsaammat valikoimat.

Väkeä poseeraamassa Lindellien kaupan rappusilla. Helena Lindellin arkisto.

Väkeä poseeraamassa Lindellien kaupan rappusilla. Helena Lindellin arkisto.

T-kauppa, Mäntlahden kauppa

Topi Raussi möi kauppansa v. 1982 Helena (os. Kuismanen) ja Henry Lindellille. He olivat nuoria ja intoa täynnä. Kaupassa tehtiin täysremontti ja se muuttui itsevalintamyymäläksi. Suuret avajaiset pidettiin 22.4.1982. Avajaisten yhteydessä arvottiin Silja Linen risteilymatka Ruotsiin ja matkan voitti, kuinka ollakaan, Topi Raussi. Arvonta suoritettiin komisario Metsäsen valvonnassa, joten vilppiä ei tapahtunut vaikka sitä jotkut epäilivätkin.

Nuoret kauppiaat pitivät työstään. He tulivat tutuiksi ystävällisten kyläläisten kanssa vaikka asuivatkin kaupungissa, sillä kauppa oli edelleenkin paikka jonne tultiin paitsi ostoksille myös tapaamaan ihmisiä. Helena Lindell muistelee vieläkin lämmöllä sitä kuinka asiakkaat odottivat yhdessä hänen kanssaan vauvaa, joka yllättäen halusi tulla maailmaan. Mikael poika syntyi 28.12.1982.

Kauppias Henry Lindell kaupassaan. Helena Lindellin arkisto.

Kauppias Henry Lindell kaupassaan. Helena Lindellin arkisto.

Kaupanpito oli työteliästä hommaa varsinkin kesäisin, jolloin asiakasmäärät kasvoivat lomalaisten saapuessa mökeilleen. Enää ei tavarankuljetusta saariin ollut vaan kuorsalolaiset ja tammiolaiset hakivat itse tavaransa. Kesä olikin hyvää aikaa kauppiaiden kannalta, mutta talvisin oli hiljaisempaa. Asiakkaita oli liian vähän, jotta vieraan työvoiman pito olisi kannattanut. Helena Lindellin aika meni vauvan hoidossa. Kaupassa tarvittiin kuitenkin kaksi työntekijää, sillä sieltä sai ostaa mm. bensaa, joka pumpattiin käsipumpulla. Heillä oli kaupassa yksi vieras työntekijä Annikki (sukunimi ei tiedossa). Hän oli korvaamaton apu nuorille kauppiaille, sillä hänellä oli pitkä kokemus elintarvike- ja liha-alalta.

Toukokuussa 1983 Lindellit möivät kauppansa Pirkko Salonaholle. He itse muuttivat myöhemmin Turkuun, jossa asuvat vieläkin. Heille kuuluu edelleen hyvää, 23-vuotias Mikael opiskelee Åbo Akademissa kauppatieteiden maisteriksi. Helena ja Henry ovat tulleet elävään uskoon vuonna 2002. He pitävät tällä hetkellä elämänsä tärkeimpänä tehtävänään Herran palvelemisen ja evankelioimisen Jeesuksen ilosanomasta. Lisää asiasta löytyy Helenan omilta www-sivuilta osoitteesta: www.elamantieto.info.

Pirkko Salonaho

Pirkko Salonaho

Pirkko Salonaho jatkoi kaupan pitoa edellisen omistajan tapaan. Päivittäisten tavaroiden lisäksi kaupasta sai tilauksesta rakennustarvikkeita, pihalla myytiin bensiiniä ja veikkaukset voitiin jättää kauppaa. Saarelaiset tilasivat tavaraa kaupasta ja hakivat ne itse tai kauppias vei tilatut tavarat farmariautollaan rantaa, josta Vikla vei ne edelleen Kuorsaloon ja Tammioon.

Kaupassa riitti työtä ja se oli hyvin sitovaa yhdelle kauppiaalle. Kesällä v.1988 Topi Raussi ilmoitti Pirkko Salonaholle olevansa halukas ostamaan kaupan lapsilleen Sirpa ja Markku Raussille. Vielä silloin ei kauppias ollut halukas myymään kauppaansa, mutta työntäyteisen kesän jälkeen hän päätyi myymään kauppansa. Marraskuussa 1988 Raussit omistivat jälleen Mäntlahden kaupan.

Mustavalkoinen versio Helena Lindellin maalauksen postikorttipainoksesta.

Mustavalkoinen versio Helena Lindellin maalauksen postikorttipainoksesta.

Pirkko Salonaho lähti1 ½ vuodeksi opiskelemaan ja valmistui kauppiaaksi. Hän perusti Uuperiin kahvilan, jonka pitoa jatkoi 7 vuotta. Haminan kaupunki alkoi 1980-luvulla kehittää Tervasaaren aluetta ja sinne rakennettiin mm. rantakahvila, jonka Pirkko Salonaho osti 1990-luvun loppupuolella. Viihtyisässä rantakahvilassa riittää asiakkaita saahan sieltä herkullisia itse tehtyjä leivonnaisia kahvikupin kera nautittavaksi.

Mantlahden kaupan nimi vaihtui Raussin Kauppa Ky:ksi. Sirkka ja Markku Raussi hoitivat kauppaa kunnes Topi Raussi vuokrasi sen Mirja ja Pekka Puhakalle huhtikuussa v.1991 .Kaupasta tuli Millankauppa. Puhakat pitivat kauppaa marraskuulle 1992 asuen kaupan yläkertaan rakennetuissa huoneissa.Heidän jälkeensä kaupan vuokrasivat Kimmo ja Taina Seppä, jotka jatkoivat kaupanpitoa vuodenverran, jonka jälkeen kauppa myytiin asunnoksi.

Raussin kauppa 70 luvulla. Leena Sakin arkisto.

Raussin kauppa 70 luvulla. Leena Sakin arkisto.

Millan kauppa 1991. Ellen Gustafsonin arkisto.

Millan kauppa 1991. Ellen Gustafsonin arkisto.

Osuuskauppa Ympyrän Mäntlahden Myymälä

Eevert Raussin ilmoitus Osuuskauppa Ympyrän Mäntlahden myymälän avajaispäivänä 21.12.1937 Haminan lehdessä.

Eevert Raussin ilmoitus Osuuskauppa Ympyrän Mäntlahden myymälän avajaispäivänä 21.12.1937 Haminan lehdessä.

Vasemmalla Mäkelän talo ja oikealla Osuuskaupan oma kiinteistö. Leena Sakin arkisto.

Vasemmalla Mäkelän talo ja oikealla Osuuskaupan oma kiinteistö. Leena Sakin arkisto.

Raussin kauppa sai kilpailijan, kun Toivo Mäkelältä vuokratussa huoneessa avattiin Osuuskauppa Ympyrän sivumyymälä 21.12.1937. Myymälä sijaitsi Raussin kauppa vastapäätä ja sen kunnostus kaupaa varten maksoi 12.858 mk. Myymälän ensimmäiseksi kauppiaaksi valittiin Lasse Mäkelä. Kaupankäynti oli sen verran vilkasta ja kaupan valikoimat laajat, myytiinhän siellä Raussin kaupan tapaan kaikkea, mitä maa- ja kotitalouksissa tarvittiin, että Pyötsaaren risteyksestä ostettiin 20.000 markalla Toivo Mäkelältä tontti 27.5.1941. Tontille oli tarkoitus rakentaa uusi myymälä. Sota sotki kuitenkin suunnitelmat; miehet tarvittiin rintamalla.

Osuuskauppa Ympyrän erikoistiedotus. (Lähde?)

Osuuskauppa Ympyrän erikoistiedotus. (Lähde?)

Sodan aikana mäntlahden myymälää hoitivat Sirkka Porkka ja Anni Muurman. Sodan jälkeen v.1945 myymälän hoitajaksi tuli Taisto Lind. Suunnitelmissa ollut oma myymäläkiinteistö saatiin rakennettua ja kaupanteko siinä alkoi 15.10.1948. Taisto Lind osallistui myös kylän muuhun elämään ollen mm. yksi Mätlahden lavalla pidettyjen Saarnion juhlien ideoijista.

Taisto Lindin lopetettua v. 1948 kauppiaana Mäntlahdessa vaihtui myymälänhoitaja lähes vuosittain. Eino Erkkolan toimiessa myymälänhoitajana tehtiin kaupassa vuonna 1962 suuria muutos- ja korjaustöitä.

Viimeisenä myymälänhoitajana toimi Anna-Liisa Montonen, joka osti myymäläkiinteistön, kun kauppa lopetettiin kannattamattomana 31.12.1969. Montoset remontoivat kaupunginpuoleiseen osaan itselleen asunnon ja itäpuolle tuli tilat postille, joka siirtyi sinne Raussin kaupasta 70-luvun vaihteessa. Mäntlahden posti lakkautettiin v. 1993. Montosen veljeksen Tapani ja Tuomo Montonen asuvat edelleen omistamassaan kiinteistössä.

Puulaaki

Aabel Klamin perilliset omistivat Seppälänmäellä yhtymän ”Puulaakin”, jossa viljeltiin maita, pidettiin karjaa, käytiin metsäkauppaa ja ”Pakettikauppaa”. Klamilassa sijaitsevasta Viljo Klamin kaupasta toimitettiin Puulaakiin tavaraa kuten kahvia, sokeria, jauhoja, suolaa, hiivaa, kankaita ja lankoja, joita kyläläiset saivat ostaa.
Puulaaki työllisti lähikylien asukkaita. Siellä oli karjakko, joka hoiti 14 lypsävää sekä ison sonnin. Yhtymällä oli jopa seitsemän hevosta, joita käytettiin pelto- ja metsätöissä. Isäntärenki huolehti viljelystä ja metsäkaupasta. Emäntä hoiti sisätyöt ja ”Pakettikaupan”. Näiden lisäksi Puulakissa tarvittiin työvoimaa pelto- ja metsätöissä sekä karjanhoidossa ja sisätöissä.

Sodan päätyttyä tila myytiin Karjalasta tulleille siirtolaisille Mälkille ja Rikkiselle. Nykyisin rakennuksen, jossa Puulaaki sijaitsi omistaa Pauli Hämäläinen ja talon nimi on Hämälä.

Mervi Hyppänen

Artikkeli julkaistu alunperin Rannantaikkaa lehden toukokuun numerossa 2/2006 numerossa

 

Raussin kaupan myyjiä:

Aino Tolsa, Irja Mäkelä, Hilkka Tiilikka, Aino Sahala, Eila Kymen, Leila Pilhjerta, Maija Turman, Kaarina Ivanoff, Airi Aitolahti, Jatta Tulkki, Marja Koso (nyk. Taari), Tuula Malmi, Tarja Malmi, Leena Luokkanen, Mirja Puhakka ja Ellen Gustafsson.


Osuuskauppa Ympyrän Mäntlahden myymälän myyjiä:

Irja Mäkelä, Saara Seppälä, Anni Muurman, Aune Kurki, Hilkka Malmi, Leila Pihjerta ja Marja Taari

Osuuskauppa Ympyrän Mäntlahden myymälän myymälänhoitajat:

1938 – 1941 Lauri Mäkelä
1943 – 1944 Sirkka Porkka ja Anni Muurman
1944 Feeliks Huuho
1945 -1948 Taisto Lind
1949 -1952 Yrjö Kokko
1953 -1954 ei tiedossa
1955 Pentti Antikainen
1956 Hilkka Holopainen
1957 Tauno Mänttäri
1958 -1959 Felix Natunen
1960 -1963 Eino Erkkola
1964 Soini Tulkki
1965 -1966 Kari Takki
1967-1969 Anna-Liisa Montonen

Mäntlahden kaupan avajaistarjoukset 22.4.1982. Helena Lindellin arkisto.

Mäntlahden kaupan avajaistarjoukset 22.4.1982. Helena Lindellin arkisto.


Artikkelia korjattu 30.5.2017: Etunimi oli väärin, Mäntlahden kauppaa piti Sirpa Raussi (ei Sirkka).

 

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 854, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments