Risto Vuorimiehen valokuvia Mäntlahdessa

Mäntlahdessa Paussi-kioskin yhteydessä toimivassa Galleria Kymen kullassa (Museotie 916) on kaikessa hiljaisuudessa avautunut mielenkiintoinen rannikon saarelaisten elämää 70-luvulla kuvaava Risto Vuorimiehen valokuvanäyttely. Näyttely on avoinna elokuun puoliväliin saakka joka päivä (paitsi maanantaisin) klo 11-18. Vapaa pääsy.

Päivitys 20.8.2016: Näyttely on avoinna elokuun loppuun asti!

Jos paikka vaikuttaa suljetulta, soita Laila Poelmanille numeroon 0400-663637.

Risto Vuorimies tunnetaan mm. LP-levyjen kansitaiteesta. Hän kuvasi ja suunnitteli useita levynkansia Love Records-yhtiölle 1970-luvun alkavassa suomirockilmapiirissä, mm. Hurriganesille, Baddingille ja Dave Lindholmille.

1970-luvun puolivälin aikoihin hän dokumentoi Porvoon saaristossa Kalvö-nimisellä saarella sen vakinaisia asukkaita. Useamman kuvausmatkan tuloksena nähdään tämä ’ONNI & BERTTA ja muita Kalvön asukkaita’ -näyttely. Sen täydentämiseksi on saatu apuraha Svenska Kulturfondilta vuonna 2010. Kuvat on digitalisoitu vanhasta negatiivimateriaalista.

1980-luvulle tultaessa Risto Vuorimies siirtyi ammattimaisesta valokuvaajasta kuubalaisen musiikin tutkijaksi ja on tehnyt sillä saralla merkittävää työtä Suomessa. Mm. Septeto Son-yhtyeen perustaminen 1982 sekä aloitti taiteilijanimellä Papá Montero radio-ohjelmien nimeltään Cuba Libre tekemisen Radio Cityssä vuonna 1987. Vuonna 2013 Kuuban kulttuuriministeri myönsi kunniakirjan ansioituneesta kuubalaisen kulttuurin työstä Suomessa.

Kun digiaika koitti, Vuorimies alkoi taas kuvata määrätietoisesti ympäristöään, lähinnä kotikuntansa Sipoon elämää. Itä-Uudellamaalla onkin nähty useita pienimuotoisia näyttelyjä, joissa teemana on oman kylän elämä ja lähi-ihmiset. Myös jatkuvasti työn alla ovat olleet 1970-luvun suomirockkuvat, joita on nähty jo useissa näyttelyissä, teemana LOVE RECORDS.

 

Risto Vuorimies: ONNI & BERTTA – ja muita Kalvön asukkaita

O&B_Mäntlahti_2016_02Valokuvanäyttelyni on kunnianosoitus saaristolaisille, jotka ovat kamppailleet luonnonvoimia vastaan, useimmiten voittaen, mutta toisinaan myös häviten. Ympärivuotuisen saaristolaiselämän arki ei aina ollut mutkatonta. Jotkut perheet jopa menettivät yhteisön jäseniään myrskyn ja talven kovuuden kourissa. He ovat myös joutuneet taistelemaan, ei ainoastaan luonnonvoimia, vaan myös saariston autioitumista vastaan. Vakinaisten asukkaiden häviäminen joiltakin saarilta on ollut rankka tosiasia.

Valokuvani Kalvön saarelta Porvoon saaristossa on esittely ajasta, jolloin ikääntyvät perheet ja yksilöt pystyivät vielä elämään noissa oloissa. Taltioin nämä esillä olevat mustavalkoiset kuvat vuosina 1974-75, jolloin useamman kerran, eri vuodenaikoina, kävin tapaamassa asukkaita.

1980-luvulla saaren ympärivuotinen elämä hiipui. Sen hetkinen ikäpolvi päätyi mantereenpuoleisten vanhainkotien kautta hiljalleen ikimajoille eikä heidän jälkeläiset enää valinneet saaristolaiselämää vakinaiseksi elämänmuodoksi. He olivat jo valinneet paikkansa jossain muualla.

Kalvön saarta on kuitenkin aina täyttänyt kesäasukkaiden vilkas elämä. He myös työllistivät kalastajaperheitä 1960-luvulta alkaen. Yksi perhe hoiti postinkulun saarelle, toinen haki kaupasta mantereelta kesäasukkaiden toiveiden mukaisesti elintarvikkeita ja maitoa alumiinikannuihin. Veneiden talvihuollot annettiin monasti kalastajien hoidettaviksi, samoin laiturien korjaukset ja rakentamiset, kaivon kaivamiset ja monet muut puuhat. Mutta ennen kaikkea he toimivat taksiveneilijöinä, jotka puualukset pullottaen kuljettivat kesäaikaan ihmisiä busseista mökkilaitureille ja takaisin. Tosin tämä elatusmuoto hiipui pikkuhiljaa, koska ihmiset rupesivat tulemaan kaupungeista omilla autoillaan ja ylittivät veden omilla veneillä.

Tänä päivänä ei kukaan näistä alkuperäisen ikäpolven ihmisistä ole elossa. Poissa ovat Onni, Bertta, Bruno, Hjördis, Iris, Alarik, Heikki, Ilma ja monet muut.

Saariston henki on kuitenkin omalla tavallaan elpymässä. Jotkut näiden kalastajien jälkeläiset ovat palanneet saarelle pitkän tauon jälkeen. Jotain siellä oli vielä jäänyt tekemättä…

 

Onni & Bertta – näyttely on ollut esillä Sipoon Boxissa 2005, Porvoon pääkirjastossa 2006, Kalvön saarella kolme ja puoli kuukautta vuonna 2010, Karjaalla Galleria Zebrassa 2011 tammikuussa, Kaakkois-Suomen valokuvakeskuksessa 2011 toukokuussa ja 2012 kesän ajan se oli nähtävillä Porvoon saariston Pirttisaarella vanhalla koululla.

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 192, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments