Puolitaipaleen kirjaesittely

Olisiko vuonna 1969 kun Lin, viehättävä opiskelijaneito Berkeleyn yliopistosta, tuli kommuuniimme Kruununhakaan (Kulmakatu 1 A 1) ottaen paikan tukikohdakseen tutkimuksissaan Euroopan reunalla muutamaksi vuodeksi. Hän kertoi minulle, perheen pienimmälle, paljon mielenkiintoisia tarinoita, kuten tapaus muutama vuosi aiemmin, jolloin heidän yliopistoonsa rynnäköivät poliisit onnistuivat jopa ampumaan ihmisiä kuoliaiksi, silloin soi sekasorron keskellä Beatlesien “You’ve got to hide your love away”  kaiuttimissa Campus alueen keskustassa olevassa rakennuksessa nonstoppina, rakennuksessa, jonne oli järjestetty paikka kadonneitten ja kuolleitten löytämiseksi, ylipäätään tiedon saamiseksi heistä.

 

 

Nyt kun katselin pitkästä aikaa uudestaan aikoinaan tuubista tallentamaani hyvätasoista kopiota Help -elokuvasta, luultavasti reaktiona Melenderin Onnellisuudesta -kirjaan sen puolivälissä, kirjaan, jota innostun lukemaan Haataisen radio-ohjelman ansiosta, tuli tuosta Linin kertomuksen laulun monitulkintaisuudesta mieleeni esimerkiksi laulu “You’re gonna lose that girl”, jonka voisi omistaa islamin uskoisille eläjille, mutta myös suomalaisille suomalaisuuden islamfobistisille pönöttäjille, suoministeille, vapaasti ajateltavaksi.

 

Nykyään internetin laajettua myös maksavan yleisön, tuon kuolleen mainoskulttuurin puolelle, ei elokuvaa enää saa ilmaiseksi You Tubesta, joten linkkaan vain nämä muutamat mieleen juolahtaneet biisit tästä antoisasta elokuvaillastani.

Melenderin kirja on esseekokoelma siitä, miltä hänestä maailmassa näyttää ja kenties tuntuukin, hauskasti vuoropuhelevaa tekstiä sellaisissa ajatuslouhoksissa, jotka tunnen kotoisiksi, vaikka olisinkin erimieltä. Hänen seurassaan on virkistävää viettää tätä aikaa.

 

2 IMGP5889

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 21, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments