Täältä tänään

Ehkä se lähti 60 luvulla R.D. Laingin Perhesuhteiden politiikasta ja Paratiisin linnusta, jatkui sitten 70 ja 80 luvuilla Paul Bruntonin, Colin Wilsonin, Carlos Castanedan ja muutamien muiden (jotka eivät juuri nyt juolahda mieleen) kaiken mahdollisen suomennetun lukemisella, kunnes lopulta 90-luvulla luin vielä pisteeksi pylvään päähän lähinnä hindulaiseen ja budhalaiseen(?) perinteeseen nojaavien joogien ja gurujen kirjoja, päätyen takaisin vanhaan kiinalaiseen taoon, en taolaisuuten, sillä taoa ei ole. Tässä katsannossa sivuuttettiin siis tyystin taide erityisissä muodoissaan, myös varsinanen kaunokirjallisuus, lyriikka ja laululyriikka, sillä listasta tulisi liian pitkä ja ajatus katkeaisi.

Okkultistia tai mystikkoa ei minusta tullut omasta mielestäni, vaan länsimaiseen moderniin (eksaktiin matemaattisfyysiseen) tieteeseen haksahtanut eläjä. Politiikkaa ja sitä, mitä maailmalla nyt tapahtuu ymmärtääkseen, on silloin tällöin ilmeisesti syytä käydä tuo (filosofisen?) todellisuuden hahmottamisen matka uudestaan läpi, löytää uudestaan niitä todellisuuksia, joissa joskus on käynyt, mutta jo unohtanut.

Muistikuvien palaaminen on hämmentävä ja ilahduttava kokemus, näkee maailman laajemmasta perspektiivistä, sillä mikään ei koskaan toistu. Yleensä tuolle uudelleen kelaamiselle antaa sysäyksen jokin sattumalta vastaan tullut asia, tai rypäs niitä. Tietyssä mielessä nyt perustavan kipinän antoi Harri Närhen romaani Apinamorsian. Myös tietysti Je suis Charlie, Ylen ykkösen sunnuntainen kolmetuntinen Jazzklubi, sekä ehdottomasti tuo ihana internetraadiolaite!

Ps
Väheksymättä noita ikääntymisen mukanaan tuomia tappavia tauteja, jotka tanssivat yhtäläisesti niin aikalaisteni kuin omassakin kehossani: eivät ne ole olennaisia seikkoja silloin, kun on kysymys elämästä ja todellisuudesta, ei elämästä ja kuolemasta, josta minulla ei ole mitään sanottavaa vaikka hirtettäisiin.

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
piia k

Kävijä olin mie täältä pikkasen napapiirin ylä puolelta ;o) Olenhan aikanaan myös lukenut -ainakin osia -mainitsemistasi teoksista,joistakin jopa kaikki käsiin haalitut.Yksi Tao te Ching  on omassakin hyllyssä samoin Castanedalta 3 kirjaa.Muut pitäisi etsiä ja koettaa saada luettua uudestaan” Tao te Chingistä totean vain kuten yksi uudempi suomentaja:”Tämä on kirja, jota voi lukea ikuisesti.… Read more »