Ailamyrsky, tuuliruhtinaan floppi

Viime keskiviikkona rantautui lännestä Suomeen suurella mediakohulla Ailaksi nimetty myrsky. Myrskyksi sää luokitellaan kun tuulen keskinopeus nousee 21-32 metriin sekunnissa, yli 32 metriä sekunnissa puhaltava keskituuli on sitten jo hirmumyrsky.  Keskituuli on 10 minuutin aikana saatujen mittausten keskiarvo. Hetkellisiä suurempia lukemia saadaan sitten puuskista, eli tuon 10 minuutin aikana saaduista maksimeista.

Tuulimittarimme sijaitsee korkean metsän suojassa, joten lukemat jäävät huomattavasti matalammiksi kuin latvojen yllä noin 25 metrissä. Kaksinkertaistamalla lukemat, saisimme Ailan kovimmaksi keskituuleksi noin 6 metriä sekunnissa ja kovimnmaksi puuskaksi 11 metriä sekunnissa.

Tuulimittarimme sijaitsee korkean metsän suojassa, joten lukemat jäävät huomattavasti matalammiksi kuin latvojen yllä noin 25 metrissä. Kaksinkertaistamalla lukemat, saisimme Ailan kovimmaksi keskituuleksi noin 6 metriä sekunnissa ja kovimnmaksi puuskaksi 11 metriä sekunnissa.

Merellä ja länsirannikolla saatiin varmasti myrskyisiä keskituulia, mutta sisämaassa tuskin juurikaan. Tänne Suomenlahden itäiselle rannikolle  kovat tuulet eivät yltäneet, Aila myrsky jäi Mäntlahden tuulimittauksissa tämän syyskuun heikoimmaksi tuulijaksoksi, kuva yllä.

Ilmanpaineen vaihtelussa Aila näkyi yli 20 hPa:n laskuna ja nousuna, mikä on aivan tavanomainen ilmiö tuulipäivien kohdalla. Sadetta sensijaan ei saatu kuin 1 millimetri koko myrskyjakson aikana ja itseasiassa ilman suhteellinen kosteus vain putosi myrskyn  aikana. Kuvat alla.

Itse katselin  sitten kuvaruudulta Areenasta myrskybongareita, jotka seikkailivat todellisten hirmumyrskyjen alueilla Floridassa ja Japanissa, kun ei kotomaastamme oikein kunnollista myrskybongausta Ailasta löytynyt. Hyvin joka tapauksessa media onnistui myrskystä varoittamaan koko maata, mutta myöntää kyllä täytyy, että moni myrskyistä pitävä joutui pettymään.

18.9.2020 Ilkka Ahmavaara

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 212, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments