Rantai.fi sivujen uudistus 2018

Kuvakaappaus omilta html sivuiltani vuodelta 2009.

Kuvakaappaus omilta html sivuiltani vuodelta 2009.

Menneitä

Sivustomme rantai.fi historia ulottuu oikeastaan kauemmaksi kuin Rannataikaa lehden.  Jo joskus vuonna 1998 harjoittelin koodaamaan html kielellä nettisivuja  ja laitoinkin nettiin omat erakon sivuni. Lisäsin sivuihin myös Mäntlahti-osion, jossa tiedotettiin Mäntlahden ja Rannanpoikien asioista (tuolta ajalta en löytänyt kuvakaappausta, jossain arkistojen kätköissä sellainen kyllä on). Kun Rannantaikaa väki perustettiin, lisäsin sivujen rinnalle yhdistyksen itsenäisen sivuston. Osoite oli Saunalahden domainin alla www.saunalahti.fi/rantai ja se toimi puhtaasti käsin koodatun html kielen pohjalta.

Tältä puolestaan näytti rannantaikaa väen sivut luultavasti vuodelta 2011, html koodattuja edelleen. Kuvia ei enää näy, sillä saunalahden palvelintilaa ei enää ole.

Tältä puolestaan näytti rannantaikaa väen sivut luultavasti vuodelta 2011, html koodattuja edelleen. Kuvia ei enää näy, sillä saunalahden palvelintilaa ei enää ole.

Olin 2000 luvulla toki tutkaillut kehittyvän html kielen CSS laajennusta ja vähän pohdiskellut interaktiivisuuden mahdollistavia  php järjestelmiä. Pitkään pidin koko CSS koodia turhana torttuna tortun päällä html kielessä, enkä ollut kiinnostunut, pidin ohimenevänä ilmiönä. Kunnes sitten joskus syksyllä 2013, kun yhdistyksemme liittyi Kymenlaakson  kyliin ja sinne perustettavaan Kymenlaakson kyläportaaliin, minulle selvisi miten paljon pelkän html kielen ajoista oli kehitytty varsinkin WordPressin järjestelmässä. WP ei ollu enää pelkkä simppeli yksioikoinen blogialusta, vaan sen pohjalle saattoi rakentaa aivan täysverisen ja interaktiivisen kotisivuston. Jopa intranetin voi WP pohjalle rakentaa (sen aion tehdä yhdistyksellemme seuraavaksi).

Kun tuossa yhteydessä sitten perehdyin WordPressiin syvällisemmin, huomasin, että portaalin alasivustona sivuston hallinta olisi siinä määrin rajoitettua, että päätin vuokrata palvelintilaa ja perustaa yhdistyksellemme täysin itsenäisen sivuston, siitä tuli domain rantai.fi ja se julkaistiin vuoden 2014 aikana. Tarjosimme Mäntlahden kyläläisille kyläportaalin luomaamme valmista sivustopohjaa, mutta kukaan toimija Mäntlahdessa ei ollut kiinnostunut, vaikka sivusto olisi ollut ja on edelleen ilmainen (vain Kymet kylät ry:n parin kympin jäsenmaksu). Se ei ole enää hakukoneisiin kytketty, mutta mantlahti.fi osoitteesta sen yhä löytää odottamassa ottajaansa. Kylän toimijat sensijaan mieluummin ostivat Kotisivukoneelta sivuston domainilleen mantlahti.com.

2018 päivitys

Valitsin sivustomme käyttämäksi teemaksi alusta alkaen (v. 2014) Graphene nimisen ilmaisen teeman, sillä se oli selkeästi kaikista tarjolla olleista teemoista monipuolisin, vaikka sitäkin joutui aika paljon hienosäätämään omalla CSS koodilla. Syksyllä 2017 Graphene teki sitten jotakin vallan järkyttävää: ennakolta varoittamatta teemaan tehtiin kaiken mullistava päivitys. Graphene siirtyi nykyaikaan niin sanoaksemme, eli muunsi teeman koodin paremmin yhteensopivaksi maailman vallanneitten mobiililaitteiden kanssa. Uudistus oli tietysti tarpeellinen ja välttämätönkin – mutta sotki sivustomme täydellisesti (ja kokolailla samanlaista se kuului olevan muidenkin graphene sivustojen kanssa). Onneksi sain teeman vanhan version ensijärkytyksestä toivuttuani palautetuksi ja sivustomme palasi taas järkiinsä. Päätin antaa vähän ajan kulua, jotta uutta graphenea edelleen päivitettäisiin, ensimmäinen julkaisu oli selvästi monilta toiminnoiltaan puuttellinen.

Olin ajatellut odottaa puolisen vuotta, eli ryhtyä sivustomme päivittämiseen uudelle alustalle kesän alussa, mutta siihenpä sattuikin puolivuotinen työllistymiseni Haminan Vetovoimapalvelujen kulttuuritoimessa. Oli pelättävissä, että kesän aikana koko sivustomme luhistuisi, mikäli myös  WordPress ehtisi tehdä suuren päivitysuudistukseen nykyaikasempaan internetiin sopivammaksi. Ei onneksi ehtinyt, tuo WP päivitys tullee vasta lähempänä vuodenvaihdetta, joten nyt syksyllä töitten Haminassa päätyttyä aloin hyvissä ajoin suunnitella ja tutkia tilannetta. Viimein  yhtenä syyskuun viimeisimmistä öistä rohkeasti myös toteutin päivityksen. Yöllähän tuo oli tehtävä, ettei tulisi häirinneeksi sivustolla kävijöitä sesonkiaikaan – ja se onnistui (aplodeja).

Sitten kävi ilmi, että sivustomme käyttää vanhentunutta php 5.6 versiota. Tiistain vastaisena yönä (tänään) tein päivityksen ajanmukaiseen php 7.0 versioon seurauksella, että noin 70% sivuston artikkeleista katosi: kaikki blogitekstit. Lopulta onnistuin kadottamaan koko sivuston netistä ja tarvitsin palvelimemme vuokraisännän tukea kaiken palauttamiseksi. Syy virheeseen ei selvinnyt.  Uuteen php versioon päivittäminen nopeuttaa sivustoja huomattavasti, mutta vielä täytyy odottaa sitä, valmistella ja ottaa selvää ongelmakohdista, yksinkertaisesti: miettiä. Nyt menen nukkumaan, päivitykset jatkuvat.

Sivustoillemme on päivitysten sivutuotteena ilmestynyt vasempaan palkkiin uusi kuva “Sää Mäntlahdessa” otsikon alle. Siinä seurataan ajantasaisesti vuosilämpötilan kehitystä, muutaman päivän välein ja suhteessa pitkäaikaiseen keskiarvoon, siihen mikä on mittaustemme aiemmilta vuosilta kertynyt. Tällä hetkellä tilanne on mielenkiintoinen, kun kymmenen vuoden trendi ei osoita lämpenemistä eikä viilenemistä.  Graafi on esillä myös “Lämpötilastot 2008 alkaen” sivun alalaidassa. Koetan päivittää kaavion päivittäin, tai ainakin viiden päivän välein.

Vuosilämpötilan kehittyminen ajantasaisesti

2018 vs 2008-2017

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 134, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments