Muovit pannaan! – 24.-30.7.2017

Oli sateinen sunnuntai-iltapäivä Indonesian pääkaupungissa Jakartassa ja kadut tulvivat vettä ja roskaa. Istuimme Hannahin kanssa paikallisessa taksissa, matkalla kohteeseen mihin emme osanneet varautua: Kaakkois-Aasian suurimpaan kaatopaikkaan nimeltään Bantar Gebang. Kaatopaikalla asuu 3000 perhettä ja päivittäin sinne tuodaan 8000 tonnia roskaa pääkaupunkialueelta.

Olimme Hannahin kanssa siellä, koska löysimme hostellin seinästä ilmoituksen, missä pyydettiin matkailijoita vierailemaan kaatopaikalla ja viettämään laatuaikaa sen alueen lasten kanssa. Hyväntekeväisyysjärjestö, joka tätä organisoi, on nimeltään BGBJ (bgbj.com) ja se kannustaa kaatopaikan lapset koulunkäyntiin, opettaa heille englantia, hankkii harrastustarvikkeita ja organisoi päiväreissuja. Tavoite on, etteivät lapset jää kierrättämään muovia niin kuin heidän vanhempansa ja isovanhempansa ovat tehneet jo vuosia.

Järjestön päähenkilö on nainen nimeltään Resa ja hän on itse viettänyt lapsuusvuosiaan roskien seassa. Hän pääsi kuitenkin pois opiskelemaan, mutta palasi takaisin olemaan yhdessä kaatopaikan lasten kanssa. Hän on itse rakentanut kunnollisen talon ‘roskavuorien’ keskelle ja talossa on neljä ylimääräistä sänkyä vierailijoille niin kuin Hannahille ja minulle. Vietimme kaksi päivää ja yhden yön kaatopaikalla, ja ei voi muuta sanoa kuin, että lapset olivat aivan ihania! Niin lämminsydämisiä, halauksellisia yksilöitä, jotka halusivat vaan pitää kädestä kiinni ja sanoa ne muutamat sanat englantia mitä he ylpeästi osasivat. Ja tietty saada vähän rakkautta ventovieraalta ulkomaalaiselta, joka vierailee paikalla vain niin lyhyen hetken..

Tämä kaikki sai minut ajattelemaan. Siellä missä meillä on luonto, vesistöt ja eläimet, heillä on toisten ihmisten käyttämät muovit. Sitä ei pääse pakoon, sillä lasten koulut, moskeijat ja elintarvikepuljut sijaitsevat myös kaatopaikka-alueella. Suurin osa lapsista eivät ikinä olleet ‘koti’-alueen ulkopuolella, esim. pääkaupunkiseudulla Jakartassa.

Tämä käynti oli todellakin silmiä avaavaa kokemus, ja uskotte varmaan, tämän jälkeen tiedostin muovin ongelmallista olemassaoloa jatkuvasti. Indonesiassa mitään ei kierrätetä, pienet muovipussit tulee jokaisen ostoksen mukaan, ja pillit kuuluvat pullon vakiovarustuksiin. Alueella, missä asuu miljoonittain janoisia ihmisiä, pilli per pullo on todella paljon muovia!

Valitettavasti muovin hallitseva olemassaoloa ei rajoitu vaan Aasiaan. Uutistoimisto The Guardian tiedotti uutisartikkelissaan (28.6.2017) että joka minuutti ihmiset ostavat noin miljoonaa muovipulloa maailmanlaajuisesti, luku, joka tulee kasvamaan viidenneksellä vuoteen 2021 mennessä. Ja suurin osa näistä pulloista ei kierrätetä. Tämän lisäksi, tiettyjen lähteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä meressä tulee olemaan enemmän muovia kuin kalaa, ja tälläkin hetkellä osa myrkyllisistä muovista päättyy takaisin ihmisten elimistöön, kun ruokapöytiemme kalat syövät muovia merenpohjalla. Vaikka tiedostamme nämä seikat, harvoin oikeasti pysähtyy miettimään mikä rooli muovilla on meidän elämässämme.

Jos olette jaksaneet lukea tähän asti, haluaisinkin antaa kiinnostuneille haasteellisen HAASTEEN!

Ajatuksena on, että heinäkuun neljäs viikko eli 24.-30.7.2017, olisimme viikon ilman kaupasta ostettua pakkausmuovia. Silloin otetaan hedelmille muovin sijaan paperi/kangaspusseja; lihaa ostetaan suoraan lihatiskistä; leipä tulee paperipussissa tai leipomolta; maito- ja mehutölkit tulisi olla ilman muovikorkkia; mehua lasipulloissa ja ilman pillejä; salaatti ja tuoreyrtit torilta, yms.

Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: osta mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan muovia kun käyt kaupassa, toimi omien rajojesi mukaisesti. Ole innovatiivinen ja käytä mielikuvitusta miten kuluttajatuotteet voisivat olla muovi-vapaita. Yksi poikkeus kuitenkin, kun kerran meillä on kesää ja helteet pukkaavat, niin ajattelimme, että kierrätettävät muovipullot ovat ok, kunhan niitä vie käytön jälkeen kierrätykseen.

Haasteen tavoite ei ole tuottaa ihmisille pahaa mieltä siitä, että käytämme muovia, vaan tiedostaa että sitä on ylipäätään näin paljon! Tarvitseeko sitä olla pakkauksessa oikeasti kolme kerrosta? Toivon että saisimme keskustelua aikaiseksi, ja että hyvät vinkit jakaisimme kiinnostuneiden kesken. Lähde mukaan haasteeseen ja jaa kokemuksesi/ajatuksesi joko kommentti-palstalla tai Paussi kesäkioskissa!

Sanna P.

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 65, 1 tänään)
guest
17 Comments
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Sanna

Hienoa Mervi että olet pärjännyt noinkin vähällä muovilla! On pakko myöntää että välillä oli aika vaikea olla kaupassa, etenkin kun Haminan ruokakaupat ovat vielä remonttissa, niin se lisäsi haastavuustasoa. Valitettavasti joitakin tuotteita oli pakko ostaa muovipakkauksissaan (esim kermaviilit) kun niitä ei saanut muualta. Itse myös luovuin tietyistä herkuista, esim juustosta,… Read more »

Sanna P

Löysin tällaisen inspiroivan valokuvakokoelman Beirutin ongelmajätteestä. Sivusto on interaktiivinen, joten painamalla nappia näet saman alueen ennen ja jälkeen alueen siivoamista. Well done, Beirut!

P.s. Mihinköhän kaikki roskat on viety..?

https://www.theguardian.com/artanddesign/2017/jul/28/lebanese-rubbish-crisis-then-and-now-beirut-pictures

Sanna P

No niin hyvät ihmiset, tänään alkaa sitten muovipakkaukseton viikko! Voimia kaikille!

Sanna P

Etsin muuten Haminan alueen kierrätyspisteet ja päädyin seuraavanlaiseen informatiiviseen sivustoon: http://www.kierratys.info. Sieltä löytyy myös Haminan alueen muovipakkausten kierrätyspisteet ja niitä näyttää olevan kaksi: yksi on Autogrillin ja Linja-autoaseman takana ja toinen on Itäväylässä.

Kymen Sanomat on myös asiasta kirjoittanut (02.07.2016):
http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/07/02/Muovipakkausten%20kierr%C3%A4tyspisteet%20ovat%20kovassa%20k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4%2C%20vaikka%20velvoite%20on%20monelle%20vieras/2016320995199/4

Ilkka Ahmavaara

Joo. Pitäisikin tehdä tänne jätehuollosta ja näistä erilaisista keräyspisteistä oma kiinteä sivunsa esim tuon ylävalikon Ympäristövalikon alle.

Ilkka Ahmavaara

Roska päivässä (Litter Movement) Facebook sivuilla on tämmöinen aika perusteellinen kommentti tähän kampanjaan henkilöltä, joka todellakin on mukana! Yksityiskohtaista tietoa kokemuksista ja ratkaisuista (vaatii kirjautumisen faceen, että näkee):

https://www.facebook.com/groups/6646126686/permalink/10154868660701687/?comment_id=10154869403191687&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D

Ilkka Ahmavaara

Tulipa tässä mieleen, olisiko syytä järjestää vaikka kesän päätteeksi Rantojen siivoustalkoot Santasessa? Viimeksi järjestettiin 2014 toukokuussa, linkki juttuun siitä: “Rannoilta kerättiin runsaasti läpinäkyviä muovinkappaleita, lähinnä pakkausmateriaalia ja hajonneita muovipusseja, muovikanistereita ja styroksin palasia. Lisäksi löytyi narunpätkiä, juomamukeja ja ateriapakkauksia, mutta eniten läpinäkyvää muovia. Muovipusseja oli kietoutunut rannan pensaiden ympärille ja… Read more »

Sanna P

Santasen siivoustalkoot kuulostavat todella hyvältä idealta, Ilkka! Muistan viime kesänä siellä ollessani lenkillä miten paljon muovia sieltä rantametsiköltä löytyi! Joten, jos/kun näitä järjestetään, olen mukana!

SusannaK

Todella hyvä haaste ja otan sen vastaan! Itse olen käyttänyt vuosia valoverhoista ommeltuja ekohedelmäpusseja. Ompelukoneen omistaja pyöräyttää hetkessä omansa ja saa niitä ostaaki esim. Ruohonjuuresta.

Sanna P

Kiva että lähdet mukaan haasteeseen, Susanna! Olen useasti ihaillut niitä ihmisiä jotka tekevät hedelmä/vihannes pussinsa itse, ja samalla pääsee vielä eroon vanhoista kankaista.

Taidanpa tässä itsekin käynnistää taas ompelukoneen..

Camilla

Sokoksissa on otettu käytäntöön  maksullinen pussi. Onkin minusta ollut ihan hoopoa, että joka ikiseen pikku sukkaan tai huulipunaan ynnä muuthun ostokseen on pussi laitettu. Nyt pussi on maksullinen, jolla tavalla vähennetään muovin käyttöä. Itse laitan hevi-osastossa useita tuotteita samaan pussiin, eli punnitsen ilman pussia ja lätkäisen kaikkien hintatarrat jonoon pussin… Read more »

Ilkka Ahmavaara

Linkkasin tämän sivun tänään Facebookin Mäntlahti ja Roskaliike ryhmiin, kun sain laitettua yhden kuvan juttuun (ilman kuvaa ei facee paljoa kannata linkata).

Sanna P

Minullakin on tapana punnita hedelmät ja vihannekset ilman pussia, ja sitten päätteeksi otan yhden pussin mihin survon kaiken ja lippulappuset vielä siihen päälle. Mieluiten otan myös vihreät biopussit käyttöön, kun tietää että ne kerran maatuvat biojätteessä. Uskon kyllä että ihmiset ovat alkaneet paljon enemmän tiedostaa muovin hallitsevaa olemassaoloa, mutta kynnys… Read more »

Ilkka Ahmavaara

Aika monissa marketeissa on nykyään kassojen jälkeen ulos mentäessä pakkauspöydät tai muu vastaava tasotila. Niissä voisi avata ostospakkauksensa, poistaa niistä kaikki muovit kaupan roskiksiin ja pakata tuotteet jäljelle jääneisiin pahvilaatikoihin, tai jos niitä ei ostoksista kertynyt, omaan kauppakassiin tai koriin. Jos yksi ihminen tekee näin, ajatellaan, että se on vähän… Read more »