«

»

heinä 06 2017

Muovit pannaan! – 24.-30.7.2017

Oli sateinen sunnuntai-iltapäivä Indonesian pääkaupungissa Jakartassa ja kadut tulvivat vettä ja roskaa. Istuimme Hannahin kanssa paikallisessa taksissa, matkalla kohteeseen mihin emme osanneet varautua: Kaakkois-Aasian suurimpaan kaatopaikkaan nimeltään Bantar Gebang. Kaatopaikalla asuu 3000 perhettä ja päivittäin sinne tuodaan 8000 tonnia roskaa pääkaupunkialueelta.

Olimme Hannahin kanssa siellä, koska löysimme hostellin seinästä ilmoituksen, missä pyydettiin matkailijoita vierailemaan kaatopaikalla ja viettämään laatuaikaa sen alueen lasten kanssa. Hyväntekeväisyysjärjestö, joka tätä organisoi, on nimeltään BGBJ (bgbj.com) ja se kannustaa kaatopaikan lapset koulunkäyntiin, opettaa heille englantia, hankkii harrastustarvikkeita ja organisoi päiväreissuja. Tavoite on, etteivät lapset jää kierrättämään muovia niin kuin heidän vanhempansa ja isovanhempansa ovat tehneet jo vuosia.

Järjestön päähenkilö on nainen nimeltään Resa ja hän on itse viettänyt lapsuusvuosiaan roskien seassa. Hän pääsi kuitenkin pois opiskelemaan, mutta palasi takaisin olemaan yhdessä kaatopaikan lasten kanssa. Hän on itse rakentanut kunnollisen talon ’roskavuorien’ keskelle ja talossa on neljä ylimääräistä sänkyä vierailijoille niin kuin Hannahille ja minulle. Vietimme kaksi päivää ja yhden yön kaatopaikalla, ja ei voi muuta sanoa kuin, että lapset olivat aivan ihania! Niin lämminsydämisiä, halauksellisia yksilöitä, jotka halusivat vaan pitää kädestä kiinni ja sanoa ne muutamat sanat englantia mitä he ylpeästi osasivat. Ja tietty saada vähän rakkautta ventovieraalta ulkomaalaiselta, joka vierailee paikalla vain niin lyhyen hetken..

Tämä kaikki sai minut ajattelemaan. Siellä missä meillä on luonto, vesistöt ja eläimet, heillä on toisten ihmisten käyttämät muovit. Sitä ei pääse pakoon, sillä lasten koulut, moskeijat ja elintarvikepuljut sijaitsevat myös kaatopaikka-alueella. Suurin osa lapsista eivät ikinä olleet ’koti’-alueen ulkopuolella, esim. pääkaupunkiseudulla Jakartassa.

Tämä käynti oli todellakin silmiä avaavaa kokemus, ja uskotte varmaan, tämän jälkeen tiedostin muovin ongelmallista olemassaoloa jatkuvasti. Indonesiassa mitään ei kierrätetä, pienet muovipussit tulee jokaisen ostoksen mukaan, ja pillit kuuluvat pullon vakiovarustuksiin. Alueella, missä asuu miljoonittain janoisia ihmisiä, pilli per pullo on todella paljon muovia!

Valitettavasti muovin hallitseva olemassaoloa ei rajoitu vaan Aasiaan. Uutistoimisto The Guardian tiedotti uutisartikkelissaan (28.6.2017) että joka minuutti ihmiset ostavat noin miljoonaa muovipulloa maailmanlaajuisesti, luku, joka tulee kasvamaan viidenneksellä vuoteen 2021 mennessä. Ja suurin osa näistä pulloista ei kierrätetä. Tämän lisäksi, tiettyjen lähteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä meressä tulee olemaan enemmän muovia kuin kalaa, ja tälläkin hetkellä osa myrkyllisistä muovista päättyy takaisin ihmisten elimistöön, kun ruokapöytiemme kalat syövät muovia merenpohjalla. Vaikka tiedostamme nämä seikat, harvoin oikeasti pysähtyy miettimään mikä rooli muovilla on meidän elämässämme.

Jos olette jaksaneet lukea tähän asti, haluaisinkin antaa kiinnostuneille haasteellisen HAASTEEN!

Ajatuksena on, että heinäkuun neljäs viikko eli 24.-30.7.2017, olisimme viikon ilman kaupasta ostettua pakkausmuovia. Silloin otetaan hedelmille muovin sijaan paperi/kangaspusseja; lihaa ostetaan suoraan lihatiskistä; leipä tulee paperipussissa tai leipomolta; maito- ja mehutölkit tulisi olla ilman muovikorkkia; mehua lasipulloissa ja ilman pillejä; salaatti ja tuoreyrtit torilta, yms.

Säännöt ovat hyvin yksinkertaiset: osta mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan muovia kun käyt kaupassa, toimi omien rajojesi mukaisesti. Ole innovatiivinen ja käytä mielikuvitusta miten kuluttajatuotteet voisivat olla muovi-vapaita. Yksi poikkeus kuitenkin, kun kerran meillä on kesää ja helteet pukkaavat, niin ajattelimme, että kierrätettävät muovipullot ovat ok, kunhan niitä vie käytön jälkeen kierrätykseen.

Haasteen tavoite ei ole tuottaa ihmisille pahaa mieltä siitä, että käytämme muovia, vaan tiedostaa että sitä on ylipäätään näin paljon! Tarvitseeko sitä olla pakkauksessa oikeasti kolme kerrosta? Toivon että saisimme keskustelua aikaiseksi, ja että hyvät vinkit jakaisimme kiinnostuneiden kesken. Lähde mukaan haasteeseen ja jaa kokemuksesi/ajatuksesi joko kommentti-palstalla tai Paussi kesäkioskissa!

Sanna P.

17 kommenttia

Hyppää kommentti lomakkeelle

 1. Mervi Hyppänen

  Muoviton viikko alkaa olla lopussa ja muovia on tullut vähän ostettua, sillä minulle on tulossa vegaanista ruokavaliota noudattavia kylään lauantaina ja Keiju on päässyt loppumaan. Itse pärjään ilman Keijua, mutta tarvitsen sitä leipomiseen, sillä haluan tarjota mustikkapiirakkaa vierailleni enkä halua ostaa leivontamargariinia sen sisältämän kovetetun kasvisrasvan takia.

  Juusto on myös loppunut, mutta pärjään ilman sitä. Haminasta ei löydy tällä hetkellä kauppaa, jossa myydään irtojuustoa, sillä Haminan Sokos sekä K-kauppa ovat molemmat remontissa ja valikomaan on reilusti supistettu molemmissa kaupoissa kaupoista ei saa esim. pakkaamattomia porkkanoita. Niitä saa kyllä torilta, jos ehtii ennen yhtä sinne. Tänään otin torille mukaan korin, johon luomukauppias laittoi tavarat punnittuaa ne eikä paperipussiakaan tarvittu. Unohtamani kurkun jouduin ostamaan Sokoksesta muoviin pakattuna, sillä en enää ehtinyt torille ja kaikki kaupan kurkut oli pakattu muoviin. Miksiköhän?
  1
  1. Sanna

   Hienoa Mervi että olet pärjännyt noinkin vähällä muovilla!
   On pakko myöntää että välillä oli aika vaikea olla kaupassa, etenkin kun Haminan ruokakaupat ovat vielä remonttissa, niin se lisäsi haastavuustasoa. Valitettavasti joitakin tuotteita oli pakko ostaa muovipakkauksissaan (esim kermaviilit) kun niitä ei saanut muualta. Itse myös luovuin tietyistä herkuista, esim juustosta, Lidlin pähkinä ja karpalopusseista viikon ajaksi ja salaattia kävin ostamassa torilta. Haaste pisti kyllä miettimään meidän kaupankäyntitapoja, ja uskon sen lisääväni ainakin omalla kohdalleni tietoisuutta muovi asian suhteen.
   0
 2. Sanna P

  Löysin tällaisen inspiroivan valokuvakokoelman Beirutin ongelmajätteestä. Sivusto on interaktiivinen, joten painamalla nappia näet saman alueen ennen ja jälkeen alueen siivoamista. Well done, Beirut!

  P.s. Mihinköhän kaikki roskat on viety..?

  https://www.theguardian.com/artanddesign/2017/jul/28/lebanese-rubbish-crisis-then-and-now-beirut-pictures
  0
 3. Sanna P

  No niin hyvät ihmiset, tänään alkaa sitten muovipakkaukseton viikko! Voimia kaikille!
  3
  1. Mervi Hyppänen

   Kävin tänään apteekissa ja ostin alunaa kasvivärjäystä varten. Viimeeksi se pakattiin muovipurkkiin, mutta sai sen tänään pyynnöstä paperipussiin. Apteekissa mieleeni tuli, että ilman muovia emme kokonaan voi olla, sillä lääkket on suurimmaksi osaksi pakattu muoviin.
   0
 4. Sanna P

  Etsin muuten Haminan alueen kierrätyspisteet ja päädyin seuraavanlaiseen informatiiviseen sivustoon: http://www.kierratys.info. Sieltä löytyy myös Haminan alueen muovipakkausten kierrätyspisteet ja niitä näyttää olevan kaksi: yksi on Autogrillin ja Linja-autoaseman takana ja toinen on Itäväylässä.

  Kymen Sanomat on myös asiasta kirjoittanut (02.07.2016):
  http://www.kymensanomat.fi/Online/2016/07/02/Muovipakkausten%20kierr%C3%A4tyspisteet%20ovat%20kovassa%20k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4%2C%20vaikka%20velvoite%20on%20monelle%20vieras/2016320995199/4
  1
  1. Ilkka Ahmavaara

   Joo. Pitäisikin tehdä tänne jätehuollosta ja näistä erilaisista keräyspisteistä oma kiinteä sivunsa esim tuon ylävalikon Ympäristövalikon alle.
   0
 5. Ilkka Ahmavaara

  Roska päivässä (Litter Movement) Facebook sivuilla on tämmöinen aika perusteellinen kommentti tähän kampanjaan henkilöltä, joka todellakin on mukana! Yksityiskohtaista tietoa kokemuksista ja ratkaisuista (vaatii kirjautumisen faceen, että näkee):

  https://www.facebook.com/groups/6646126686/permalink/10154868660701687/?comment_id=10154869403191687&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D
  1
 6. Ilkka Ahmavaara

  Tulipa tässä mieleen, olisiko syytä järjestää vaikka kesän päätteeksi Rantojen siivoustalkoot Santasessa? Viimeksi järjestettiin 2014 toukokuussa, linkki juttuun siitä:

  ”Rannoilta kerättiin runsaasti läpinäkyviä muovinkappaleita, lähinnä pakkausmateriaalia ja hajonneita muovipusseja, muovikanistereita ja styroksin palasia.

  Lisäksi löytyi narunpätkiä, juomamukeja ja ateriapakkauksia, mutta eniten läpinäkyvää muovia. Muovipusseja oli kietoutunut rannan pensaiden ympärille ja lentänyt läheiseen metsään. Pieniä muovinpalasia oli hankala kerätä, koska niitä ei saanut kerättyä pihdeillä vaan ne joutui keräämään käsin.

  Talkoisiin osallistui 16 henkilöä ja rannoilta ja läheisestä metsiköstä kerättiin parissa tunnissa 19 jätesäkillistä pääasiassa muovijätettä.”
  1
  1. Sanna P

   Santasen siivoustalkoot kuulostavat todella hyvältä idealta, Ilkka! Muistan viime kesänä siellä ollessani lenkillä miten paljon muovia sieltä rantametsiköltä löytyi! Joten, jos/kun näitä järjestetään, olen mukana!
   1
 7. SusannaK

  Todella hyvä haaste ja otan sen vastaan! Itse olen käyttänyt vuosia valoverhoista ommeltuja ekohedelmäpusseja. Ompelukoneen omistaja pyöräyttää hetkessä omansa ja saa niitä ostaaki esim. Ruohonjuuresta.
  3
  1. Sanna P

   Kiva että lähdet mukaan haasteeseen, Susanna! Olen useasti ihaillut niitä ihmisiä jotka tekevät hedelmä/vihannes pussinsa itse, ja samalla pääsee vielä eroon vanhoista kankaista.

   Taidanpa tässä itsekin käynnistää taas ompelukoneen..
   0
 8. Camilla

  Sokoksissa on otettu käytäntöön  maksullinen pussi. Onkin minusta ollut ihan hoopoa, että joka ikiseen pikku sukkaan tai huulipunaan ynnä muuthun ostokseen on pussi laitettu. Nyt pussi on maksullinen, jolla tavalla vähennetään muovin käyttöä.
  Itse laitan hevi-osastossa useita tuotteita samaan pussiin, eli punnitsen ilman pussia ja lätkäisen kaikkien hintatarrat jonoon pussin kylkeen. Eli jos ostan kaksi kesäkurpitsaa, yhden palsternakan, kaksi avocadoa, pari paprikaa ja fenkolin, en ota viittä eri pussia. Minulla on myös useimmiten kori mukana, välttäen muovikasseja.
  Pahoja ovat kaikki välipalapurkit ja jugurtit, joissa on nykyään muovilusikkakin mukana. Leikkeleet ja viipaloidut juustot ovat myös pakettihirviöitä, kun näemmä suositumpia ovat kaikki viipaloidut, ei vaan ehdi/jaksa leikata ja höylätä. Entä sairaaloiden pillerikupit, ”voi hyvää päivää” mikä roskamäärä/päivä. Tuntuu, että muovin määrä vaan lisääntyy käytännössä enemmän kuin vähenee.
  Kannelliset litran jugurttimuovipurkit säästän kätevinä kuljetusastioina, kun jää esim. ruokaa mökillä kotiin vietäväksi, tai lapset kerää niihin marjoja.
  3
  1. Mervi Hyppänen

   Hyvä idea laittaa ostsoksia samaan pussiin ja kaikki hintalaput pussin päälle. Enpä ole tullut ajatelleksi tuota. Torilla kyllä pyydän kauppiasta laittamaan ostoksia samaan pussiin ja mielummin paperipussiin.

   Kerroin torilla tapaamalleni henkilölle ensi viikon muovittomasta kamppanjastamme ja hän oli kiinnostunut liittymään mukaan. Hän myös ehdotti, että kampanjasta pitäisi tehdä enemmän julkinen, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua.
   3
   1. Ilkka Ahmavaara

    Linkkasin tämän sivun tänään Facebookin Mäntlahti ja Roskaliike ryhmiin, kun sain laitettua yhden kuvan juttuun (ilman kuvaa ei facee paljoa kannata linkata).
    0
  2. Sanna P

   Minullakin on tapana punnita hedelmät ja vihannekset ilman pussia, ja sitten päätteeksi otan yhden pussin mihin survon kaiken ja lippulappuset vielä siihen päälle. Mieluiten otan myös vihreät biopussit käyttöön, kun tietää että ne kerran maatuvat biojätteessä. Uskon kyllä että ihmiset ovat alkaneet paljon enemmän tiedostaa muovin hallitsevaa olemassaoloa, mutta kynnys itse tehdä asialla jotakin, voi helposti jäädä kun muovi on niin integroitu meidän yhteiskuntaan. Tosi kiva että moni lähtee haasteeseen mukaan, tärkein on asian tiedostaminen!
   0
 9. Ilkka Ahmavaara

  Aika monissa marketeissa on nykyään kassojen jälkeen ulos mentäessä pakkauspöydät tai muu vastaava tasotila. Niissä voisi avata ostospakkauksensa, poistaa niistä kaikki muovit kaupan roskiksiin ja pakata tuotteet jäljelle jääneisiin pahvilaatikoihin, tai jos niitä ei ostoksista kertynyt, omaan kauppakassiin tai koriin.

  Jos yksi ihminen tekee näin, ajatellaan, että se on vähän hullu. Jos kaksi ihmistä tekee näin, todetaan, että on noita enemmänkin. Jos kolme ihmistä tekee näin, saattaa neljäskin innostua ajatuksesta. Jos viisi ihmistä jonottaa kassan jälkeen pakkausten purkupaikalle, koska siellä on tunkua, ymmärretään, että kyseessä on kansanliike – ja ehkä asialle tehdään kaupankin puolesta jotain.
  1

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>