«

»

huhti 27 2017

Vappujen lämpötilat 2008 alkaen Mäntlahdessa

Rantaituvan ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen vuorokautisten lämpötilahavaintojen arkistoista avaamme Vappusäät vuodesta 2008 alkaen, tosin vain lämpötilan osalta. Kaavioon on merkitty päivien kylmin ja lämpimin mittaustulos huhtikuun 27. paivästä toukokuun kolmanteen saakka. Kuluvan vuoden havainnot näkyvät punaisella vahvenneittuina viivoina, edellinen vuosi erottuu muista pinkkinä. Kaavio päivitetään iltapäivisin.
Ilmatieteissä on vuorokautisten minimi ja maksimiennätysten lisäksi tapana tarkastella keskimääräistä vuorokautista lämpötilaa. Vanhin tapa laskea tuo vuorokauden keskimääräinen lämpötila on laskea se suoraan minimistä ja maksimista niiden keskiarvona, sillä näin saadaan erilaisilla aikasarjoilla mittaavien asemien tilastoista vertailukelpoisia. Tapaa on perusteltua noudattaa nykypäivänäkin, ainakin, jos halutaan vertailla vaikkapa havaintoihin 1700 luvulta (jos mittausaineistoa alueelta löytyy). Alla tuo keskimääräinen, keskiarvilämpötilan seuranta Mäntlahdesta vuodesta 2008 alkaen. Päivittyy samoin kuin edellinenkin graafi.


Havaitsemme mielikuvan eri vuosien päivälämpötilojen suhteesta toisiinsa muuttuvan, kun tarkastelemme vuorokautisten lämpötilojen keskiarvoa, joka on ilmastollisessa (ilmastoa tutkittaessa, klimatologisessa) mielessä se merkitsevin lämpötila, joka aikasarjoihin kirjataan. Päivän säätä arvioidessamme taas vuorokauden maksimi kiinnostaa meitä yleensä enemmän, sillä vuorokauden lämpimään aikaan olemme hereillä ja ulkosalla. Havainnollistakoon tämä kahden kuuman käsitteen, sään ja ilmaston, samankaltaisuutta ja eroa.

 

Kävijöitä 35. Käyntejä 41.

1 kommentti

  1. MasterTemppa

    Oli kullä todella lämmin vappu tänävuonna 2016!
    0

Vastaa

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>