Huurteista iloa Mäntsälän avannolla

Googlekarttaan ei ole vielä ehditty päivittämään Katrinrantaan menevää tietä, mutta ilmakuvassa se puitten lomitse näkyy, mäen päällä erottaa autojen parkkipaikan ja rannassa rakennukset ennen kunnostusta. Googlen ilmakuva on vuodelta, 2009

Huurteisten Uimareiden kevätretki 5.3. suuntautui Mäntsälään.

Matkaan lähdettiin Klamilasta aamulla klo 9.00 ja matkustajia bussiin kerättiin matkan varrelta 30 henkilöä, viimeiset matkustajat tulivat Haminan linja-autoasemalta. Matkan kohteena oli Mäntsälän Retken isännöimä Katrinrannan sauna Sääksjärven rannalla.

Perille osattiin melkein suoraan, ainoastaan kerran käännyttiin väärälle tielle, mutta kun avuksi otettiin tabletti ja älypuhelin, niin oikea reitti löytyi. Katrinrannan tiehaarassa paloi jätkänkynttilä osoittamassa matkalaisille oikeaa väylää ja varmuuden vuoksi paikalla oli vielä mieshenkilö odottamassa ja ohjaamassa. Ison linja-auton oli vaikea kääntyä kapealle sivutielle, mutta taitavalta kuskilta se onnistui ja perillä oli hyvä pysäköintitila.

2 IMGP5781Linja-auto jätettiin mäen päälle ja siitä jatkettiin jalan melko jyrkkää alamäkeä rantaan saunalle. Siellä matkalaisia vastassa oli ystävällinen labradorinnoutaja Iines ja ärhäkkäästi haukkuva perhoskoira Nelli, joka arkana juoksi karkuun auton alle, kun Huurteisten joukko lähestyi. Päivän isäntä Tuomo Peltonen Annelinsa kanssa, kuten hän heidät esitteli, otti tulijat ystävällisesti vastaan. Ensin kokoonnuttiin kodalle, jossa isäntä kertoi paikan historiasta sekä Mäntsälän Retken toiminnasta.

 

3 IMGP5761

Tuomo Peltonen kertoi matkalaisille alkajaisiksi Katrinrannan historiaa ja uudesta kukoistuksesta..

1 IMGP5767

Tuore talkoovoimin rakennettu tilava kota. Rakenteet oli tehty sen mukaan mitä tarvikkeita löytyi, vaikuttava maisemaikkuna syntyi vanhoista kerrostalon parvekelaseista.

Kodan tulisijan päällä oli kaksi kattilallista lohikeittoa ja nokipannuissa kahvia. Osa porukasta lähti saunaan, mutta osa jäi syömään, sillä kaikki eivät mahtuneet saunaan yht’aikaa. Ja sydänkyläläiset kuulemma syövät ensin, jotteivät jää ilman. Ulkona oli myös nuotiopaikka, missä voi paistaa makkaraa.

Sauna oli upea, yli sata vuotta vanha rakennus. Ulkoa se näytti pieneltä, mutta saunomaan mahtui noin 25 henkilöä samanaikaisesi, sillä lauteet olivat kahdessa kerroksessa. Puusaunassa oli mahtavat löylyt ja erikoisuutena oli ”kaksiosainen” kiuas, josta ylemmiltä kiviltä löylyä saivat ylälauteilla istuja ja alemmilta kiviltä alalauteilla istujat. Lauteille sai hyvin tilaa, kun heitti kunnon löylyt sekä ylälauteiden että alalauteiden kiukaille. Silloin oli pakko pulahtaa viilentävään avantoon.

Saunoessa tuli nälkä ja välillä oli käytävä syömässä herkullista lohikeittoa ja muuta hyvää, mitä oli tarjolla, jotta jaksoi saunoa ja uida. Kolmisen tuntia saunottiin eikä millään olisi malttanut lopettaa, sillä sauna oli todella hyvä.

Saunan jälkeen saatiin vielä täytekakkukahvit ja kotimatka voi alkaa. Huurteisille kiitokset, retket sen kun paranee, mäntsäläläisille kiitokset hyvästä saunasta ja Tauno Peltoselle sekä Annelille erityiskiitokset erinomaisista tarjoiluista. Mäntsälä mieleissäin..

 

1 IMGP5763

Kun Peltosen alustuksesta oli käynyt selväksi, ettei piparkakkutalossa asunutkaan noitaa, uskalsivat ensimmäiset matkalaiset saunomaan. Etualalla makkaranpaistopaikka.

IMGP5766

Mäntsäläläisten saunalla varustettu Tardis – sisältä suurempi kuin ulkoa. Ensimmäisessä kerroksessa eteinen, pukuhuone ja suuri sauna, toisessa kerroksessa arvattavasti saunatontun huusholli.

Katrinrannan sauna

Katrinrannan saunan omistaa Mäntsälän kunta, joka on vuokrannut sen Mäntsälän Retki ry:lle 15.11.2013. Saunalla olisi ollut muitakin ottajia, mutta mäntsäläläisten onneksi kunta päätyi vuokraamaan alueen Mäntsälän Retkelle, joka aloitti heti alueen ja siellä olevien rakennusten kunnostuksen.

Alkujaan Katinrannan omisti vapaa-aikaansa Sääksjärvellä viettävä helsinkiläinen hammaslääkäri. Kiinteistön valkoinen päärakennus sijaitsi rantatörmän yläpuolella, nykyisellä parkkipaikalla, mutta rakennus paloi 60-luvulla. Palon jälkeen Helsingin katulähetys sai testamentilla alueen käyttöönsä. Alueen tultua myöhemmin myyntiin kunta, saatuaan vihjeen kyläläisiltä, hankki rannan rakennuksineen omistukseensa etuosto-oikeutta hyväksi käyttäen.

Alue sai rapistua ja kärsiä ilkivallasta usean vuoden ajan. Mäntsälän Retki pyysi aluetta käyttöönsä useita vuosia. Pelkona oli, että ilkivallan kohteena olevat rakennukset lopulta palavat, sillä mm. saunan ikkunanpuitteet olivat jo palaneet. Lopulta kunta suostui alueen vuokraamiseen ja sen kunnostus talkoilla ja lahjoitusvaroin alkoi. Lopputuloksena on hieno, kaikkien kuntalaisten käytössä oleva ranta-alue rakennuksineen. Lisää tietoa Mäntsälän Retkestä ja Katrinrannasta löytyy osoittesta: http://www.mantsalanretki.fi

ps. Alueelta löytyy myös yksi geokätkö.

Mervi Hyppänen (Kuvat Ilkka K Ahmavaara)

Käyvijöitä [slimstat f=’count-all’ w=’ip’]content_id equals current[/slimstat]. Käyntejä [slimstat f=’count-all’ w=’id’]content_id equals current[/slimstat].

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments