Palaa kohteeseen Sää nyt

Ennusteseuranta

23.7.2014 aloitimme Ilmatieteen laitoksen lämpöennusteiden seurannan. Seuranta jatkuu yhä ja hiljakseen laitamme tänne seurannan tuloksia, kun saamme niitä käsiteltyä.

Seuraamme yhden päivän mittaisesta ennusteesta aina 7 päivän päähän ulottuvaan päiväennusteeseen. Siis 1,2,3,4,5,6, ja 7 päivän ennusteet. Näin saamme tilastoa ennusteiden tarkkuudesta eri aikaväleillä. Luonnollisesti yhden päivän päähän ulottuva ennuste on yleensä tarkin. Ennuste päivitetään kerran viikossa, keskiviikkoisin.

Sääaseman html sivuilla on tallessa alustavaa seurannan tilastoa ensimmäiseltä vuodelta.

Ennusteiden seurantaa kahden viikon jaksoissa. Ennusteiden pituus on 1-7 päivää. Kaavio päivittyy joka päivä iltaisin.

Ennusteiden seurantaa kahden viikon jaksoissa. Ennusteiden pituus on 1-7 päivää. Kaavio päivittyy joka päivä iltaisin.

 


 

Seitsemän vuorokauden lämpöennusteet toteutunutta lämpimämpiä

3.1.2018

Kun aloitin Ilmatieteen laitoksen 1-7 päivän lämpötilaennusteiden seurannan heinäkuun 2014 lopuilla, oli ehkä merkitsevin syy se, että vaikutti siltä kuin ennusteet olisivat jatkuvasti liioitellun lämpimiä. Ainoa konsti selvittää syntynyt mielikuva, oli pystyttää järjestelmällinen seuranta.

Katkeamatonta aineistoa on nyt kertynyt noin kolme ja puoli vuotta, joten pikkuhiljaa olisi aika ryhtyä purkamaan sitä, katsomaan mitä sillä on kerrottavana. Mielessä on pyörinyt monenlaisia eri tapoja, joita ottaa esiin. Aineistostahan voi ottaa vaikka vain yhden päivän ennusteen osumatarkkuuden, tai sitten kahdenpäivän päähän yltävän ennusteen jne. aina seitsemän päivän päähän yltävään ennusteeseen saakka.

Eilen mieleeni juolahti ajatus, mitähän tapahtuisi, jos antaisi ennusteen lämpösarjan irrota omaksi itsenäiseksi skenaariokseen seitsemännen päivän ennusteen poikkeaman määräämällä tavalla. Ennuste seitsemän päivän päähänhän on kaikkein epävarmin, eli eniten kiinni meteorologin mututuntumasta, mahdollisesti jopa toiveista.

Tuo epävarmin ennuste olisi voinut johtaa välillä todellisten lämpötilojen yläpuolelle ja välillä taas alapuolelle, mutta näin ei käynyt, vaan koko skenaario huitelee varsin huimissa lämpötiloissa, jopa 70 asteessa vuonna 2017.

Ilkka Ahmavaara

Lisäsin alle myös kuvan, joka havainnollistaa käytettyä metodia.

(Käyntejä 9.7.2020 alkaen 267, 1 tänään)
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments